Modrićev transfer težak 26 milijuna eura Sanaderu "vjerojatno" dobar razlog za izmjenu zakona

DINAMO neće platiti ni lipe za prodaju Luke Modrića, što je samo jedan od transfera gdje se taj  klub, podupiran sa svih strana, a omiljen HDZ-u i nimalo mrzak Milanu Bandiću, nije morao odužiti državi u obliku plaćanja poreza.

> Sanader: Neprihvatljivo je da transferi nogometaša ostanu bez poreza

Upitan o tome danas u Westinu, premijer Ivo Sanader kazao je kako se jutros čuo s ministrom financija Ivanom Šukerom oko financijski povijesnog nogometnog transfera Luke Modrića u Tottenham, kazavši kako se "tu još neke stvari moraju razjasniti". Napravit će se, kaže Sanader, detaljna analiza "koja će dati odgovore na to što i kako".

"Ako postoje dobri razlozi i potreba, a vjerojatno postoje, ići će se u izmjenu zakonskih rješenja", kazao je Sanader, nazivajući 26 milijuna eura koji su se slili direktno u džep nogometnog kluba i njegovih menadžera vjerojatnim razlozima. Dodao je da su propisi vezani uz nogometne transfere dijelom regulirani kroz nacionalno gospodarstvo, a dijelom kroz propise nogometnih organizacija Fife i Uefee.

Kršenje ustavne odredbe o jednakosti

Upitan je li u pitanju kršenje ustavne odredbe o jednakosti, da mali moraju plaćati porez na svakom koraku, a veliki ne, Sanader će decidirano: "Svoje sam rekao".

"U svakom slučaju će javnost o svemu u potpunosti izvijestiti ministar financija", rekao je Sanader. Inače, "dobar razlog" zbog čega hrvatska blagajna ostaje bez dijela poreznog kolača je taj što je prema sadašnjoj zakonskoj regulativi nogometni klub Dinamo registriran kao udruga građana, i po tome ne treba platiti porez. 

Dinamo se izvukao iz ovog opravdanog razloga i iz plaćanja poreza na 32  milijuna eura zarađenih prošlogodišnjom prodajom Eduarda da Silve, Vedrana Ćorluke, Gordona Schildenfelda i Nikole Pokrivača.

A.B.
Foto: L.T.

Pročitajte više