Moguća i podjela Kosova?

IZASLANIK Europske Unije u posredničkoj trojci Kontaktne skupine za Kosovo, Wolfgang Ischinger, izjavio je boraveći u Prištini da su za trojku prihvatljiva sva rješenja o kojima se dogovore Beograd i Priština, pa čak i podjela Kosova. "Ako oni to žele" - dodao je, prenosi Beta.

"Jasno smo objema stranama rekli da je trojka spremna sprovesti bilo koje rješenje koje obje strane postignu. Prihvatljiv je bilo koji dogovor obiju strana, uključujući sve opcije." - rekao je Ischinger odgovarajući na pitanje napušta li Kontaktna skupina svoje stavove u vezi Kosova.

Dodao je da se princip rada posredničke trojke bazira na rezoluciji 1244 i principima Kontaktne skupine, te da trojka neće davati nikakve prijedloge poput podjele Kosova ili drugih rješenja. Ischinger je rekao i kako je trojka oko budućeg rješenja pitala obje strane te dodao da će tako i nastaviti.

Sama trojka neće izaći s nekim alternativnim rješenjima ili dodatnim za Ahtisaarijev plan. Ischsinger je dodao i da misija trojke ima ograničeno trajanje od 120 dana i da do 10. prosinca mora podnijeti izvješće Vijeću sigurnosti UN-a. "Što će se tamo odlučiti nije na nama" - naglasio je.

Kosovski premijer Agim Ceku je uoči posjeta međunarodne trojke izjavio da će kosovski tim napustiti pregovore ako se na dnevnom redu nađe opcija podjele Kosova.

A.H.
Foto: AFP

Pročitajte više