Moguće da Hrvatska uđe u EU do 2009. godine

MOGUĆE je da Hrvatska postane članica EU-a do izbora za Europski parlament 2009. godine, izjavio je u četvrtak u Zagrebu Peter Ramsauer, predsjednik Pokrajinske skupine Kršćansko-socijalne unije (CSU) u Bundestagu.

Ramsauer je na čelu brojnog parlamentarnog izaslanstva CSU-a proteklih dana boravio u Hrvatskoj kako bi stekao cjelovit uvid u reforme koje službeni Zagreb provodi na putu pristupanja u EU.

"Pristupanje EU-u neće doći samo po sebi. Za to su potrebni napori i siguran sam da će Hrvatska u tome uspjeti", istaknuo je na konferenciji za novinare Ramsauer, stranački čelnik CSU-a, koalicijskog partnera u njemačkoj saveznoj vladi.

"Moguće je da Hrvatska bude članica EU-a do izbora za Europski parlament 2009. godine. To je ambiciozan cilj kojemu moramo težiti", dodao je njemački čelnik koji je predvodio izaslanstvo od stotinjak članova, među kojima dva savezna ministra, nekoliko državnih tajnika i 46 parlamentarnih zastupnika koje je uz Hrvatsku posjetilo i Sloveniju.

Ocijenivši da je Hrvatska stabilna demokracija i faktor stabilnosti u jugoistočnoj Europi, Ramsauer je rekao kako je impresioniran makroekonomskom stabilnošću Hrvatske i uspjehom na planu suzbijanja inflacije i vanjskog duga.

No, upozorio je kako postoje određeni deficiti u usvajanju europske pravne stečevine, koji se odnose na državnu administraciju i pravosuđe.

Njemački je dužnosnik istaknuo da će se CSU zauzimati za razdvajanje pristupnih pregovora između Hrvatske i Turske, jer se "zalaže da Hrvatska postane punopravna članica EU-a, dok za Tursku ne dijeli to mišljenje".

Po njegovim riječima, u Hrvatskoj postoje velika očekivanja od Njemačke u pogledu odvijanja pregovora, ali isto tako i Njemačka ima očekivanja od Hrvatske, koja je uz Sloveniju, faktor stabilnosti u ovom dijelu Europe.

Njemačko izaslanstvo se proteklih dana u Zagrebu sastalo s najviših hrvatskim dužnosnicima, Predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i nekoliko ministara te s predstavnicima njemačke nacionalne manjine.

Pročitajte više