MOL ostvario osjetno manju dobit u prvom tromjesečju

Ilustracija: EPA

MAĐARSKA naftna i plinska grupa MOL izvijestila je u petak o osjetno manjoj dobiti u prvom tromjesečju, izdvojivši pad cijena energenata na svjetskim tržištima i porez na ekstraprofit u matičnoj Mađarskoj. Ukupni operativni prihod grupe porastao je u prvom tromjesečju za osam posto, na 2.1 bilijun forinti (5.65 milijardi eura).

Čista dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, prilagođena za promjene vrijednosti zaliha (čista CCS EBITDA), smanjila se za 14 posto, na 714 milijuna dolara. Mađarska je postupno ukinula ograničenje cijena goriva, ali na rezultat je utjecao porez na ekstraprofit, u iznosu od 350 milijuna dolara, navode u MOL-u.

Naglasili negativan utjecaj reguliranih cijena u Hrvatskoj

Neto dobit pala je za 13 posto, na 167.2 milijarde forinti. U odjelu prerade i prodaje čista EBITDA, prilagođena za promjenu vrijednosti zaliha, porasla je 18 posto, na 299 milijuna dolara, zahvaljujući dobrim rezultatima u rafinerijskom poslovanju.

U odjelu istraživanja i proizvodnje prilagođena EBITDA smanjena je pak za 44 posto, na 283 milijuna dolara, što u MOL-u objašnjavaju padom cijena energenata na svjetskim tržištima.

Ističu i negativan utjecaj viših rojaliteta u matičnoj Mađarskoj i reguliranih cijena u Hrvatskoj, u iznosu od 130 milijuna dolara. MOL je u prvom kvartalu proizveo 96 tisuća ekvivalenata barela nafte dnevno, neznatno više nego u istom lanjskom kvartalu, no znatno više od zacrtanih 90 tisuća barela dnevno.

Kompanija bi mogla imati problema s ostvarivanjem ciljeva

Organska kapitalna ulaganja bila su pak za 39.3 posto manja nego u istom lanjskom kvartalu, kliznuvši na 196 milijuna dolara, signalizirajući da bi kompanija mogla imati problema s ostvarivanjem zacrtanog godišnjeg cilja o 1.7 milijardi dolara ulaganja u 2023.

"MOL je ostvario stabilne rezultate u prvom tromjesečju 2023. jer je normalizacija makro uvjeta uglavnom ublažena dobrim internim rezultatima divizija", rekao je izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi.

Pročitajte više