MOL s partnerima počinje crpiti plin iz bušotine u Kazahstanu

Ilustracija: Shutterstock

Mađarski MOL je u sklopu međunarodnog zajedničkog ulaganja Ural Oil and Gas LLP, s kazahstanskim i kineskim partnerima počeo proizvoditi plin na bušotini U-21 u kazahstanskom polju Roskovskoje, objavila je kompanija.

Crpljenjem plina i kondenzata u polju Roskovskoje upravlja Ural Oil and Gas LLP, zajedničko ulaganje u 50-postotnom vlasništvu kazahstanskog KazMunayGasa, 27.5-postotnom vlasništvu grupe MOL i 22.5-postotnom kineskog FIOC-a, navela je mađarska grupa u priopćenju.

Bušotine u Kazahstanu

Plin je na tom kazahstanskom polju pronađen 2008. godine te je nakon procjene i faze inženjeringa započelo s radom. Polje se nalazi u zapadnom dijelu Kazahstana, 60 kilometara sjeveroistočno od grada Uralska i gotovo je 3000 kilometara udaljeno od Mađarske.

Od devet bušotina koje su istraživane, pet je u 2021. uspješno pripremljeno za proizvodnju. U travnju 2022. godine je potpisan ugovor o inženjeringu, nabavi i izgradnji, koji pokriva sve elemente infrastrukture.

Prva bušotina započela je s proizvodnjom od 300.000 kubičnih metara sirovog plina dnevno. Četiri dodatne bušotine bit će puštene u proizvodnju u trećem tromjesečju 2024. te će se dodatno povećati proizvodnja na 1.5 milijuna kubičnih metara plina na dan, priopćio je MOL.

Pročitajte više