Mons. Bogović: Pođimo od Papine slike o nama, a ne od one koja nam se nameće

GOSPIĆKOSENJSKI biskup mons. Mile Bogović, komentirajući treći pastoralni posjet Svetog Oca Hrvatskoj, naglasio je kako "ono što je Sveti Otac uočio u nama, trebamo i mi uočiti, i na tome graditi bolje dane", te da "pođemo od Papine slike o nama, a ne od one koja nam se s raznih strana nameće".

Taj ljepši način gledanja na naš narod preporučuje Papa i crkvenim i svjetovnim vlastima, ali i međunarodnoj zajednici, izjavio je mons. Bogović na konferenciji za novinstvo u Gospiću.

Dodao je da nije važno samo kako se Papa predstavio nama, nego je još važnije kako smo se mi kao narod predstavili. S tim u vezi mons. Bogović ističe da je hrvatski narod u vrijeme Papina posjeta pokazao bogatstvo svojih plemenitih osjećaja, želja i htijenja.

"Papa kaže da je otkrio u nama još više plemenitosti i dobrote. On vjeruje da bismo ulaskom u Europsku uniju pomogli Europi da obnovi svoju kršćansku dušu", rekao je gospićko-senjski biskup, dodavši da je Papa svojim bliskim suradnicima rekao da je ovaj put otkrio nove potencijale dobrote i plemenitosti u tom našem narodu.

Mons. Bogović ističe da je pred Svetim Ocem narod pokazao da su mu drage vrline koje on naviješta i živi, te su izašla na vidjelo pozitivna energija u narodu, a Papa je pomogao da se ona izrazi i da se očituju njemu, nama i svijetu.

"To znači da narod vapi za moralnim autoritetima. To je jasna poruka svima onima koji aspiriraju na vodeća mjesta u društvu", kazao je mons. Bogović, i ocijenio da je "narod nezadovoljan problematičnim kompromisima koje svakim danom gleda kod onih kojima je dao povjerenje".

No, kako ističe mons. Bogović, neprestano nas obasiplju podatcima o našim slabostima te je hrvatski narod "doista danas u opasnosti da izgubi povjerenje u sami sebe kao narod".

"Kada se vidi kojim očima Papa gleda na naš narod, postaje nam jasnije zašto on toliko zagovara naš ulazak u EU. (...) On to želi i zato jer smatra da mi europskoj zajednici naroda pripadamo po svojoj vjeri i kulturi, i da bismo ulaskom dobili potporu na svom putu razvitka. No Papa nipošto na nas ne gleda tek kao siromašne primatelje od europskog bogatstva, nego i kao one koji mogu obogatiti Europu u mnogo čemu u čemu je ona siromašna", navodi mons. Bogović, iznoseći mišljenje kako Papa "vjeruje da bismo mi Hrvati pomogli Europi da obnovi svoju kršćansku dušu".

"Zato on nipošto ne želi da mi, idući prema Europi, postupno gubimo svoj kršćanski i katolički identitet, da gradimo svoju budućnost prema krojevima izvana, da uđemo u Europu u dijelovima", navodi gospićko-senjski biskup.

"Narod koji se prošlih dana okupljao oko Pape ima svoju povijest, živi svoju sadašnjost i vjeruje u bolje dane", kazao je mons. Bogović podsjećajući na Papine riječi da je za "bolje dane potrebno aktivirati ne samo moralne snage koje imamo, nego i one koje su nas održale kroz nenaklonu prošlost".

Gospićko-senjski biskup napominje da će treći posjet Svetog Oca Hrvatskoj "imati najviše uspjeha onda ako takvo njegovo stajalište promoviramo u nacionalni projekt".

(Hina) kp sp

Pročitajte više