Mons. Martin Vidović zaređen za biskupa

U splitskoj konkatedrali sv. Petra danas je zaređen za biskupa mons. Martin Vidović, kojega je papa Ivan Pavao II. 15. rujna ove godine imenovao nuncijem u Bjelorusiji i naslovnim nadbiskupom drevne Ninske biskupije.

Predvoditelj biskupskoga ređenja Martina Vidovića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, bio je državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano, a njegovi pomoćnici vrbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Barišić je posebnu dobrodošlicu poželio kardinalu Sodanu, za kojega je rekao da je najbliži suradnik Svetog Oca, rekavši da se "u njemu danas prepoznaje nazočnost samoga Svetog Oca tom velikom slavlju Crkve u Hrvata".

U obraćanju ređeniku Vidoviću, nadbiskup Barišić je kazao kako je njegovo imenovanje jubilejski dar 1700 godina starom Splitu. "U tom imenovanju čitamo ljubav Svetog Oca prema hrvatskom narodu", kazao je Barišić.

Nakon što je pročitano papino pismo o imenovanju mons. Vidovića, kardinal Sodano je u propovijedi na hrvatskom jeziku izrazio radost što se danas nalazi u Splitu. Govorio je o ulozi apostola i njihovih nasljednika biskupa koji upravljaju Crkvom. Kazao je da je nova dužnost mons. Vidovića u Bjelorusiji zahtjevna, da je to zemlja koja je imala tešku komunističku prošlost. Ona je tri puta veća od Hrvatske, ima deset milijuna stanovnika, od kojih je milijun katolika, koji su su potpuno otvoreni prema Pravoslavnoj crkvi, rekao je.

Nakon što se Vidović javno očitovao o preuzimanju dužnosti, dogodio se središnji dio svečanosti kada su prvo kardinal Sodano, a zatim svi biskupi, položili ruke na glavu zaređenika. Zatim su mu uručeni znakovi biskupske službe - biskupski prsten, kao znak vjere, mitra - znak svetosti, te biskupski štap - znak pastirske službe.

Martin Vidović svoje će biskupsko poslanje obavljati pod geslom: "Vjera, nada, ljubav".

Svečanosti ređenja uz najviše crkvene dostojanstvenike bili su nazočni i visoki državni dužnosnici: premijer Ivo Sanader, dopredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar znanosti Dragan Primorac, ministar kulture Božo Biškupić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i drugi. Bili su nazočni i svi hrvatski biskupi, među kojima i kardinali Josip Bozanić i Vinko Puljić, te brojni biskupi iz inozemstva, najviše iz Rima.

Vidović je rođen u Vidonjama kod Metkovića 1953. godine, a za svećenika je zaređen 1989. u Rimu. Tamo je završio filozofsko-teološki studij, a zatim specijalizirao liturgiju i kanonsko pravo. Sudjelovao je u pripremi svih papinih pohoda Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Novi biskup je bio novinar urednik na Hrvatskom programu Vatikanskog radija, a od 1994. je bio dužnosnik Papinskoga državnog tajništva, istodobno obnašajući službu tajnika Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini do 1999. godine.



(Hina) xmerc yln

Pročitajte više