Tomislav Rogić novi šibenski biskup umjesto Ante Ivasa

Foto: Crkva Slunj

PAPA FRANJO prihvatio je odreknuće od službe šibenskog biskupa Ante Ivasa, koji je stekao uvjete za umirovljenje, te je za novog šibenskog biskupa imenovao Tomislava Rogića, dosadašnjeg župnika i dekana na Udbini, priopćio je u petak apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico.

Mons. Tomislav Rogić rođen je 8. studenoga 1965. u Senju, gdje je završio i osnovnu školu, a maturirao je na klasičnoj gimnaziji u Sjemeništu Zmajević u Zadru. Teologiju je studirao u Rijeci i Zagrebu.

Za svećenika je zaređen u Rijeci 22. lipnja 1991. kao svećenik tadašnje Riječko- senjske nadbiskupije, priopećno je iz Hrvatske biskupske konferencije (HBK). 

Bivšem biskupu Ivasu smetala buka pa ugasio klub

Mons. Rogić najprije je djelovao kao župni vikar u župi sv. Terezije od Djeteta Isusa na Vežici u Rijeci, a potom odlazi na postdiplomski studij u Rim na Papinsko sveučilište Gregoriana gdje magistrirao iz Biblijske teologije.

Poslije povratka iz Rima bio je predavač na Biblijskoj katedri Teologije u Rijeci, studentski kapelan za grad Rijeku te župnik riječke Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Generalni vikar Gospićko-senjske biskupije bio je od 2000. do 2004., a potom župnik i dekan Župe vetoga Križa u Ogulinu od 2004. do 2012. Od 2012. godine župnik je i dekan na Udbini i Podlapači te je ravnatelj Nacionalnog svetišta hrvatskih mučenika na Udbini. 

Mons. Ante Ivas bio je na čelu Šibenske biskupije od 1997. godine, a kako je napunio 75 godina u prosincu 2014., prema Kanonskom pravu stekao je uvjete za umirovljenje koje je i zatražio od pape.

Ante Ivas bio je poznat u tome što je na njegovu inicijativu uz pomoć lokalnih HDZ-ovaca ugašen klub Azimut u Šibeniku jer mu je smetala buka, a bio je i pod istragom zbog neprijavljenih građevinskih radova.

 

Pročitajte više