Montgomery: BiH je propala država, rješenje je mirni raspad

BIVŠI veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj i Srbiji te nekadašnji posebni savjetnik Billa Clintona za BiH William Montgomery rekao je ovoga vikenda da je BiH propala država te da je jedno od rješenja mirna disolucija zemlje.

"U BiH ništa nije riješeno 15 godina nakon rata usprkos naporima međunarodne zajednice. Nikoga u BiH ne treba prisiljavati da ostane u zemlji koja ne funkcionira i zbog toga je jedno od mogućih rješenja odcjepljenje Republike Srpske i disolucija zemlje", rekao je za sarajevsku televiziju TV1 te dodao da političari u BiH trebaju početi razmišljati o takvom scenariju.

U prilog takvom rješenju, smatra, ide činjenica da Srbi i Hrvati u BiH Bosnu i Hercegovinu "ne osjećaju kao svoju zemlju i ne žele živjeti u njoj".

Službeni SAD se ogradio od takvoga stava

Na Montgomeryjeve izjave reagiralo je američko veleposlanstvo u BiH, istaknuvši da bivši diplomat ne govori u ime vlade SAD-a. "Naša pozicija u BiH je dobro poznata i nepromijenjena. SAD u cijelosti podupire suverenitet i teritorijalni integritet BiH", piše u priopćenju Veleposlanstva.

Na sličan način reagirao je i Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR), priopćivši da je podjela BiH nemoguća. Mogućnost podjele su, očekivano, pozdravili dužnosnici Republike Srpske.

Pročitajte više