More poplavilo slovensku pomorsku upravu u Kopru

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija

DAN nakon što je slovensku obalu pogodilo olujno nevrijeme, poplavivši niže dijelove Pirana i Kopra, teško je pogođeno djelovanje državne pomorske uprave u Kopru koja je zbog plimnog vala ostala bez dijela dokumentacije i komunikacijskih linija.

Zbog uklanjanja posljedica nevremena uprava za pomorstvo ne može osiguravati uobičajeno djelovanje, davati informacije strankama putem objavljenih telefonskih brojeva niti s njima obavljati poslove vezane za izdavanje dokumenata, objavio je taj državni organ sa sjedištem u Kopru.

Telefonske linije još su u prekidu

"Nažalost nismo u stanju u cijelosti operativno djelovati. Telefonske linije još su u prekidu, uništen nam je dio računalne opreme, a voda je poplavila i dio naše dokumentacije", kazao je u četvrtak za ljubljansko Delo direktor državne uprave za pomorstvo Jadran Klinec.

Sjedište uprave nalazi se na trgu na koparskoj rivi, tik uz obalu, te je veliko nevrijeme s drugim najvećim plimnim valom u posljednjih pedeset godina uništilo ili oštetilo opremu. Sa strankama trenutno komuniciraju samo e-poštom jer telefoni ne rade, a problem je i u uništenoj dokumentaciji u papirnatom obliku koju su držali na podu zbog nedostatka prostora, a nju je oštetila poplava.

"Papire sušimo i u kontaktu smo s arhivarima kako bismo vidjeli što možemo sačuvati, a što ne", navode u slovenskoj pomorskoj upravi. Na sreću, brodski registar su uspjeli rekonstruirati, ali su još uvijek u zaostatku kod izdavanja dozvola za voditelje brodova te dozvola za profesionalne pomorce.

Pročitajte više