More u Dubrovniku uglavnom je izvrsne kakvoće

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

POČELA je sezona kupanja u moru. HRT je provjerio kakva je kvaliteta mora na jednoj od najpoželjnijih destinacija na jugu Dalmacije - u Dubrovniku.

Kriteriji za ocjenjivanje kakvoće mora na plažama, kao i metode ispitivanja propisani su Uredbom, a ispitivanja se provode 10-ak puta od svibnja do rujna. Svakih 14 dana na 121 plaži Dubrovačko-neretvanske županije provjeravat će se kvaliteta mora.

"Uzorkovanje provodimo tako što uzmemo sterilnu bocu, nalijemo uzorak, stavimo ga u prijenosni hladnjak s hladnim ulošcima i dalje nosimo u laboratorij. Na terenu također mjerimo temperaturu, slanost i gledamo ima li vidljivog onečišćenja, to sve pišemo u zapisnik", objasnila je Mihaela Bjelokosić, analitičarka odjela zdravstvene ekologije HZJZ-a DNŽ-a.

"U laboratoriju se analiziraju mikrobiološki pokazatelji, Escherichia coli, intestinalni enterokok, koji su indikatori fekalnog onečišćenja", kazala je Dolores Grilec, voditeljica odjela zdravstvene ekologije HZJZ-a DNŽ-a.

97% plaža ima izvrsnu kakvoću mora

"97% svih ispitanih plaža ima izvrsnu kakvoću mora. Moram reći da se nakon svakog ispitivanja određuje pojedinačna ocjena ispitivanja koja se razvrstava na izvrsno more, dobro i zadovoljavajuće. Sve što prelazi granice zadovoljavajućeg razvrstava se kao nezadovoljavajuće.

97% znači izvrsnih, samo tri plaže su imale dobru godišnju ocjenu nakon svih 10 ispitivanja, niti jedna nije imala zadovoljavajuću i imali smo jednu plažu koja je imala nezadovoljavajuću ocjenu, a to je plaža u Staroj Mokošici, gdje su se odvijali radovi na izgradnji sustava javne odvodnje te je došlo do nekih manjih problema u radu", otkrila je Grilec.

Pročitajte više