MORH: Ne razmatramo vraćanje obaveznog vojnog roka. U ovom trenutku

Ilustracija: Pixsell/Josip Regovic

U ovom trenutku se ne razmatra ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj, priopćili su danas iz Ministarstva obrane RH (MORH) vezano za aktualne medijske napise o mogućnosti uvođenja obaveznog vojnog roka. Iz Ministarstva obrane RH ističu da je sabor Odluku o nepozivanju novaka na obvezu služenja vojnog roka, kojom je od 1. siječnja 2008. obvezno služenje vojnog roka i civilne službe suspendirano, zamijenio dragovoljnim vojnim osposobljavanjem.

Naglašavaju kako broj ročnika koji pristupe dragovoljnom vojnom osposobljavanju i Hrvatskoj vojsci omogućava popunu Oružanih snaga Republike Hrvatske. Dodaju da je Ministarstvo obrane RH "prepoznalo određene promjene u trendovima smanjenog interesa mladih za službu u Hrvatskoj vojsci".

"Razloge slabijeg interesa možemo tražiti u aktualnoj sigurnosnoj i društveno-političkoj situaciji"

MORH procjenjuje da "razloge slabijeg interesa možemo tražiti u aktualnoj sigurnosnoj i društveno-političkoj situaciji u svijetu nakon ruske invazije na Ukrajinu te geografski bližoj izazovnoj sigurnosnoj situaciji u okruženju".

Ministarstvo obrane "proaktivnim i kontinuiranim mjerama i projektima usmjerenim na mlade, vojni poziv nastoji prezentirati kao atraktivno i dinamično zanimanje koje nudi brojne mogućnosti za školovanje, usavršavanje, razvijanje novih znanja, obuku i napredovanje, pri čemu se stavlja naglasak da je riječ o dinamičnom zanimanju koje pruža brojne mogućnosti za stjecanje jedinstvenih iskustava te da pripadnici Oružanih snaga doprinose miru i solidarnosti u zajednici", dodaje se u priopćenju.

Povećanje novčane naknade za ročnike

MORH napominje da se "kontinuirano nastavlja stvarati i dograđivati kvalitetno okružje za rad te ulaže u poboljšanje uvjeta za život i rad djelatnika. Tako je od 2016. do danas, Vlada RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem omogućila kontinuiran rast i povećanje plaća i povećanje materijalnih prava djelatnih vojnih osoba".

Jedna od novih mjera u javnim natječajima za prijam na vojničke dužnosti su specificirana mjesta službe, čime je kandidatima pružena mogućnost da izraze koji rod i službu žele odabrati, kao i mjesto službe za koje se prijavljuju.

Iz MORH-a podsjećaju da je novi Pravilnik o dragovoljnom vojnom osposobljavanju, koji je stupio na snagu u veljači 2023., povećao novčane naknade za ročnike s 400 eura neto na 700 eura neto za svaki mjesec uspješno izvršenog programa obuke. Dragovoljno vojno osposobljavanje prvi je uvjet kojim se stječu osnovna vojna znanja i vještine.

Naime, ročnici se pripremaju i osposobljavaju za izvršavanje zadaća u postrojbama Oružanih snaga RH, što je i uvjet za prijam u djelatnu vojnu službu, pa i ugovornu pričuvu, ističu iz MORH-a. Napominju da se za dragovoljno vojno osposobljavanje kandidati mogu prijaviti tijekom cijele godine.

Pročitajte više

 

Pročitajte više