MORH objavio koliko je koštala velika vojna vježba, ozlijeđeno je pet vojnika

Foto: Index

U MINISTARSTVU obrane održava se press konferencija povodom završetka vojne vježbe "Velebit 18".

Kako je objavljeno na konferenciji, tijekom vojne vježbe lakše je ozlijeđeno pet vojnika.

Objavljeni su i neki osnovni podaci o vježbi: Trajala je 72 sata, sudjelovalo je 5.677 vojnika, vježba je izvedena na 11 vježbališta i poligona.

Što se tiče troška same vježbe, na trodnevnu vježbu potrošeno je 8,075 milijuna kuna. No u to nisu uračunati troškovi municije. Ta je svota zasad nepoznata.

Najviše je utrošeno na osoblje, odnosno na terenski dodatak. Svaki vojnik je za terenski dodatak dobio između 100 i 120 kuna.

Načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov izrazio je zadovoljstvo uspjehom vježbe.

"Ovom vježbom smo pokazali da je Hrvatska vojska u ovom trenutku na ovoj razini razvoja zaista pokazala da je sljednica hrvatske pobjedničke vojske iz Domovinskog rata", kazao je Šundov.

Podsjetimo, vojna vježba "Velebit 18 – združena snaga" bila je sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske koja je održana od 13. do 15. listopada 2018. na više lokacija u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 72 sata.

Kako je objavio MORH, to je glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. godini, u kojem je sudjelovalo oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a korištena su borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH. 

Pročitajte više