MORH: Pogrešno interpretirane tužbe protiv MORH-a u vrijednosti 4,056 milijarde kuna

MINISTARSTVO obrane (MORH) priopćilo je danas da su u medijima pogrešno interpretirani podaci o iznosima sudskih sporova, odnosno tužbi za otpuštenje s posla koje je jučer iznio ministar financija Mato Crkvenac, a po kojima se od MORHa utužuje 4,056 milijardi kuna.

MORH u priopćenju navodi da su iznosi sudskih postupaka zbog nezakonitog otpuštanja u neznatnom iznosu u odnosu na ukupan broj predmeta koji su pokrenuti protiv MORH-a.

Točno je, navodi se u priopćenju, da je u MORH-u evidentirano 11.296 sudskih postupaka koji su u tijeku, međutim ovdje se ne radi samo o predmetima iz radnih odnosa već i drugim sporovima poput ovršnih postupaka, naknadi šteta iz prometnih nezgoda, sporovi o nekretninama, naplate dugova i slično.

Zbog nezakonitog otpuštanja u tijeku su svega 23 sudska postupka od ukupno 2040 radnih sporova u ukupnom iznosu od 201.577 tisuća kuna, navodi MORH.

Također dodaje da je u ukupnom iznosu od 4,056 milijarde kuna sa 1,5 milijarde zastupljen i iznos vezan za spor MORH-a s dobavljačem protuzrakoplovnog raketnog sustava SA-300.

Hrvatska Vlada jučer je na izvanrednoj sjednici utvrdila prijedlog izmjena i dopuna ovogodišnjeg proračuna kojima se planiraju unutarnje preraspodjele u iznosu od 2,45 milijarde kuna.

Obrazlažući taj prijedlog ministar financija Mato Crkvenac rekao je da su razlozi rebalansa uz ostalo i povećani troškovi zbog sudskih presuda u korist otpuštenih s posla.

Naveo je da je samo u MORH-u podnijeto 11.652 tužbi, a da iznos tih tužbi dosiže 4,056 milijardi kuna.

Pročitajte više