MORH u Zadru predstavio program zbrinjavanja svojih bivših pripadnika

VIŠI savjetnik u Ministarstvu obrane Zvonko Popović danas je u Zadru predstavio Program MORHa za zbrinjavanje bivših i izdvojenih osoba iz sastava Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su već napustili Oružane snage ili će ih napustiti do 2006.

Cilj je zaposliti 12 tisuća takvih osoba, rekao je savjetnik u MORH-u, istaknuvši da je taj Vladin projekt prihvaćen i u NATO-u. Njegova je svrha da se osobe koje napuštaju Oružane snage što lakše uklope u civilno društvo.

"Tim programom želimo poslodavcima predstaviti visokokvalitetne ljude koji odlaze iz Oružanih snaga i podsjetiti na koristi koje civilna zajednice može imati od njihova znanja, vještina i sposobnosti", rekao je Popović.

Istraživanja pokazuju da je čak 69 posto tvrtaka spremno zaposliti bivše djelatnike HV-a, naglasio je, dodavši da se po tom programu stručnim savjetovanjima žele pripremiti bivše djelatne vojne osobe za drugu karijeru.

U vezi s tim MORH je već počeo pokusni projekt zbrinjavanja 600 ljudi u tri do pet programa kvalifikacija. Taj će se program nastaviti do 2006.

Iz Oružanih snaga do sada je otišlo 349 osoba s boravištem u Zadarskoj županiji, a među njima je najveći broj sa srednjom stručnom spremom, rečeno je na današnjem predstavljanju.

Pročitajte više