Moskva i Peking: Rat u Iraku može se i mora izbjeći

RUSIJA i Kina zajedno pozvale na pojačane inspekcije oružja u sklopu nastojanja da se iračka kriza riješi diplomatskim putem, zaključivši kako se rat u Iraku ´može i mora izbjeći´.

´Dvije strane se zalažu da se iračka kriza riješi političkim i diplomatskim načinima´, izvijestili su ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov i kineski ministar vanjskih poslova Tang Jiaxuan u zajedničkom priopćenju objavljenom nakon pregovora u Pekingu.

U priopćenju se odbacuje i nastojanje da se, prema prijedlogu SAD-a, donese nova rezolucija o Iraku, uz objašnjenje da postojeća rezolucija sadrži ´potrebne zakonske temelje za rješenje situacije´. Tang i Ivanov pozvali su Vijeće sigurnosti na pojačane inspekcije oružja u Iraku, izvijestila je agencija Xinhua.

Ministri su raspravljali i o sjevernokorejskom nuklearnom programu, ponovno pozivajući Washington i Pjongjang na izravan razgovor o tom problemu. Ivanov se ranije sastao sa zamjenikom kineskog predsjednika Huom Jintaom, a tijekom dana trebao bi razgovarati i s predsjednikom Jiangom Zeminom.

Pročitajte više