Moskva i Rijad žele surađivati u borbi protiv terorizma

MOSKVA i Rijad žele usko surađivati u borbi protiv prijetnji s kojima je suočena međunarodna zajednica, posebice terorizmom, izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov tijekom susreta sa saudijskim kolegom Saoudom AlFaycalom.

"Svjetska zajednica je suočena s međunarodnim prijetnjama poput terorizma i moramo usko surađivati u rješavanju tih problema", naglasio je Ivanov i staknuo vodeću ulogu Saudijske Arabije u arapskom svijetu, posebice za rješenje kriza poput one na Bliskom Istoku i u Iraku.

Saoud Al-Faycal je istaknuo da dvije strane dijele "međusobno povjerenje" i zahvalio je predsjedniku Vladimiru Putinu i ruskoj vladi na "toplom dočeku".

Saudijski princ nasljednik Abdallah Ben Abdel Aziz je počeo u utorak službeni trodnevni posjet Rusiji, prvi toj zemlji, kojim bi kraljevstvo trebalo ponovno uspostavii ravnotežu u odnosima sa svijetom.

Nakon razdoblja napetosti između Rusije i Saudijske Arabije odnosi se popravljaju. Moskva je predbacivala Rijadu da dopušta financijsku podršku muslimanskih humanitarnih organizacija čečenskim separatistima.

Pročitajte više