Moskva: Nećemo tražiti izručenje onih koji su pobjegli od mobilizacije

Foto: Twitter

RUSKO ministarstvo obrane kazalo je da neće tražiti izručenje ruskih državljana koji su pred mobilizacijom za rat u Ukrajini izbjegli u inozemstvo. "Rusko ministarstvo obrane u okviru djelomične mobilizacije nije poslalo ni pripremilo zahtjev, niti će zatražiti vlasti Kazahstana, Gruzije i drugih zemalja da prisilno vrate ruske građane", navodi se u priopćenju.

Od 21. rujna, kada je Kremlj objavio djelomičnu mobilizaciju pričuvnog sastava ruske vojske, deseci tisuća vojno sposobnih muškaraca izbjegli su iz Rusije, posebno u bivše sovjetske republike u središnjoj Aziji te na Kavkazu. Ako ruski građanin dobije poziv za mobilizaciju i ne prijavi se u centar za novačenje, teoretski se može smatrati dezerterom i biti upisan na popis traženih osoba u Rusiji. 

Ministar unutarnjih poslova Kazahstana Marat Akhmedjanov rekao je u utorak da će Astana biti prisiljena izručivati Ruse koji su izbjegli pred mobilizacijom samo ako su na listi traženih osoba u Rusiji. 

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev izjavio je u utorak da će zaštititi Ruse koji bježe u Kazahstan kako bi izbjegli vojnu mobilizaciju koja je u tijeku u Rusiji. Astana i Moskva su saveznici, no odnosi su zahladjeli od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više