Moskva: Ukrajinci pokušali ubiti ruskog tajkuna na isti način kao i Duginovu kćer

Foto: Shutterstock

RUSKA Federalna služba sigurnosti (FSB) spriječila je pokušaj ubojstva ruskog milijardera Konstantina Malofejeva, objavila je služba za odnose s javnošću FSB-a. Ruskog tajkuna pokušale su ubiti ukrajinske specijalne službe, tvrdi FSB u priopćenju koje je objavio TASS.

"FSB Ruske Federacije spriječio je pokušaj atentata na javnu osobu, predsjednika upravnog odbora grupe Cesargrad Konstantina Malofejeva, koji su organizirale ukrajinske specijalne službe", piše u priopćenju.

FSB tvrdi da je organizator navodnog zločina Denis Kapustin, ruski državljanin rođen 1984. godine, koji živi u Ukrajini i djeluje pod kontrolom ukrajinske sigurnosne službe SBU. Osnivač je i jedan od vođa Ruskog dobrovoljačkog korpusa.

Rusi tvrde da je ubojstvo trebalo biti izvedeno detoniranjem improvizirane eksplozivne naprave pričvršćene ispod Malofejevljevog automobila. Navode i da je na sličan način ubijena ruska novinarka Darja Dugina, kćer ruskog filozofa i ultranacionalista Aleksandra Dugina.

Prema ruskoj obavještajnoj službi, Kapustin je bio organizator i izravni sudionik više terorističkih napada u Rusiji.

Pomagao separatistima u Donjecku i Miloradu Dodiku

Konstantin Malofejev je ruski političar i poduzetnik, poznatiji kao "pravoslavni oligarh" zbog svoje manifestirane religioznosti. Malofejeva su EU i SAD sankcionirali zbog umiješanosti u rusku aneksiju Krima 2014. godine. Ukrajina ga je optužila za financiranje ilegalnih proruskih paravojnih skupina.

Malofejev je na ruskoj televiziji rekao da bi Rusi trebali biti svjesni da njihova zemlja vodi sveti rat u Ukrajini protiv sotonista i pogana.

Glas Amerike (VOA) prošle je godine, pozivajući se na dužnosnika SAD-a, objavio kako je Konstantin Malofejev prije izbora 2018. godine pomagao financiranje predsjedničke kampanje Milorada Dodika.

Mediji iz BiH su 2018. godine pisali da je Malofejev, koji slovi za osobu blisku predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, bio uključen u operaciju čija je svrha osiguranje financijske potpore vlastima Republike Srpske, koje kontrolira Milorad Dodik, objavili su danas mediji u Bosni i Hercegovini.

Ispostavilo se kako je Malofejev osoba kojoj je zabranjen ulazak u BiH, a on se s tom činjenicom suočio 30. svibnja, kada su mu pripadnici granične policije zabranili ulazak u zemlju u koju je planirao ući preko banjolučke zračne luke kamo je doputovao privatnim zrakoplovom. Portal Klix tvrdi da je imao uvid u dokument o protjerivanju Malofejeva i navodi kako u njemu stoji da on predstavlja "prijetnju BiH, javnom poretku, javnom redu i miru, javnom zdravlju BiH ili međunarodnim odnosima BiH".

Na popisu osoba koje su pod sankcijama Europske unije i SAD-a

Malofejev je na popisu osoba koje su pod sankcijama Europske unije i SAD-a još od 2014. godine zbog djelovanja usmjerenog na destabilizaciju Ukrajine.

Portal Žurnal dodatno je tada objavio kako je Malofejev, kada je bio protjeran iz BiH, planirao održati sastanak s čelnicima Republike Srpske na kojem bi se govorilo o kupnji obveznica entitetske vlade u iznosu od oko 200 milijuna eura. 

Dodik je navodno pokušao osobno intervenirati ne bi li državni policajci ipak pustili Malofejeva iz zrakoplova, no od te intervencije nije bilo ništa pa je propao i planirani sastanak, odnosno dogovor o transakciji.

Financira konzervativne aktiviste u Europi

Malofejev je navodno i sponzor Agende Europa, organizacije koja se bori protiv LGBT prava i promovira ekstremno konzervativne stavove. Ciljevi su im zabrana gej brakova, pobačaja, prenatalne dijagnostike i medicinski potpomognute oplodnje, a žele otežati i razvode brakova. Ciljevi su im i donošenje zakona kojima se zabranjuje "gaj propaganda", legalizira školovanje kod kuće u svim zemljama i uvodi prigovor savjesti za liječnike i farmaceute.

>> Tajni plan obiteljaša: Žele zabraniti razvod, pobačaj, kontracepciju...

Agenda Europa se u Hrvatskoj borila za ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene te protiv usvajanja Istanbulske konvencije. U Poljskoj stoji iza zakona koji zatvorskom kaznom kažnjava žene koje naprave pobačaj.

Pročitajte više