MOST NA RIJECI KWAI

Tko nije čuo za film "Most na rijeci Kwai"? Znate li da istoimeni most i dan danas privlači turiste željne senzacija u dalekom Tajlandu? L

Da nije bilo Drugog svjetskog rata tko bi uopće čuo za tajlandski gradić Kanchanaburi u blizini kojega se događala dramatična povijest o kojoj na svoj način svjedoči već klasična filmska pripovjest? Naime, jedan od najslavnijih mostova na svijetu nije ni osobito velik ni osobito lijep, nije nikakvo čudo graditeljstva niti premošćuje veliku i opasnu rijeku. Most na rijeci Kwai, ili izvornim imenom Saphan Mae Nam Khwae posve je običan mostuljak na sasvim običnoj rječici Mae Nam Khwae Yai!

Tijekom rata Japanci su okupirali Tajland i počeli graditi željezničku prugu do Burme da osiguraju opskrbu vojske koja je napredovala prema zapadnoj Aziji. Na tom opskrbnom putu gradili su strateški važan most, stoji u putopisnom zapisu Sandra Dujmovića, objavljenom u 'Hrvatskoj vodoprivredi'. Godine 1942. započela je izgradnja kroz teško pristupačan teren Pruge smrti i na toj trasi Mosta pruge smrti. Japanski inženjeri predviđali su da će za izgradnju 415 km duge pruge biti potrebno pet godina, no japanska je vojska brutalnim sredstvima natjerala zarobljenike da taj "nemogući" posao obave za 16 mjeseci! Tijekom gradnje pruge i mosta poginulo je 16.000 zarobljenika savezničke vojske. Uz savezničke vojnike, poginulo je i oko 100.000 Tajlanđana, Burmanaca, Malezijaca i Indonežana. I dok saveznički vojnici počivaju na dva spomen-groblja, o kostima ostalih nema gotovo nikakva spomena.

Drveni most na rijeci Kwai izgrađen je u veljači 1943. U travnju je izgrađen i čelični most. Dvadeset mjeseci nakon izgradnje savezničke su zračne snage razorile most, a obnovljen je poslije rata, te njime i danas nekoliko puta dnevno prolazi putnički vlak. Od originlnog mosta ostao je tek poneki neki luk, a u lokalnom muzeju izložene su lokomotive koje su prometovale Prugom smrti.

Zanimljivo je da se svake godine svakog prvog tjedna u prosincu za turiste inscenira savezničko bombardiranje mosta. Navala turista tolika je da se karte za spektakl moraju rezervirati najmanje dva mjeseca unaprijed.

Ako nemate za kartu do Tajlanda, sigurno imate za ulaznicu u Kinoteku u kojoj se, ako ste filmski nostalgičar, možete zabaviti uz jedan od prvih filmskih hitova - "Most na rijeci Kwai".

(Hina) xdluc ydluc

Pročitajte više