Most traži osnivanje nacionalnog fonda za posljedice od koronavirusa

Foto: HINA/ Lana Slivar Dominić

SABORSKI Klub Mosta predložio je danas mjere za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica koje se očekuju zbog širenja koronavirusa, a obuhvaćaju osnivanje nacionalnog fonda iz kojeg bi se plaćale potrebe za novim zapošljavanjem u svim službama uključenima u borbu protiv pandemije.

Petrov: Od danas kreće borba za apsolutno svako radno mjesto

"Svi politički akteri, a ne samo Vlada trebaju biti konstruktivni i predložiti mjere jer ovo se tiče svih u Hrvatskoj”, kazao je čelnik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare u saboru. Dodao je kako su mjere usmjerene na one koji će biti najviše ekonomski pogođeni epidemijom - turistički i privatni sektor te poljoprivreda.

"Od danas kreće borba za apsolutno svako radno mjesto, borba za gospodarstvo Republike Hrvatske”, naglasio je Petrov.

Most predlaže osnivanje nacionalnog fonda iz kojeg bi se plaćala nova potrebna zapošljavanja 

Most predlaže osnivanje nacionalnog fonda iz kojeg bi se plaćala nova potrebna zapošljavanja u sustavima zdravstva, civilne zaštite, socijalne skrbi i ostalim službama koje su uključene u borbu protiv pandemije. Predložena je i suradnja s bankama radi dogovaranja odgode otplate kredita za građane i poduzetnike.

Most za poduzetnike traži ukidanje plaćanja poreza na dohodak kod isplate dobiti

U Mostu poseban naglasak stavljaju na poduzetnike za koje traže ukidanje plaćanja akontacija poreza na dobit za kompanije te na dohodak za obrtnike, kao i uvođenje olakšica za reinvestiranu dobit. Predlažu i ukidanje plaćanja poreza na dohodak kod isplate dobiti te traže oslobađanje plaćanja doprinosa za sve novozaposlene od 1. travnja do prosinca.

Za turistički sektor u ovoj godini predviđaju privremeno oslobađanje plaćanja paušalnog poreza na dohodak za iznajmljivače, paušala boravišne pristojbe i članarine turističkim zajednicama. U Mostu smatraju i da u suradnji s Europskom komisijom treba osigurati više europskog novca za poljoprivredu.

Most traži i produljenje prava na rodiljni dopust sa šest na 12 mjeseci s pravom isplate pune plaće

Kada je riječ o građanima, predlažu produljenje prava na rodiljni dopust sa šest na 12 mjeseci s pravom isplate pune plaće, produljenje mjere stalnih sezonaca sa šest na 12 mjeseci, pokrivanje troškova bolovanja od 14 dana za sve koji su zbog izloženosti koronavirusu u nemogućnosti raditi te omogućavanje rada od kuće.

"Pozivam Vladu da smanji sve nepotrebne troškove, javne rashode svede na najmanju moguću mjeru kako bi se novac mogao uliti u gospodarstvo i kompenzirale ekonomske posljedice”, kazao je Petrov i kao primjer naveo smanjenje troškova reprezentacije, putovanja, novih zapošljavanja.

Petrov smatra da sabor treba nastaviti s radom

Petrov smatra da bi sabor trebao nastaviti s radom kako bi se sve zakonodavne aktivnosti i mjere mogle provesti.

Na novinarski upit može li očekivati vladu nacionalnog jedinstva, odgovorio je kako je na vladi odgovornost za donošenje odluka i ona će odlučiti hoće li zvati neke druge stranke mimo onih u vladajućoj većini. Neovisno o tome smatra da i oporba treba biti proaktivna i konstruktivna te davati svoje prijedloge.

Pročitajte više