Mostar: Ashdown proglasio raspuštanje šest općina

VISOKI međunarodni predstavnik Paddy Ashdown u ponedjeljak je službeno proglasio raspuštenim dosadašnjih šest mostarskih općina od kojih su tri bile većinske hrvatske, a tri bošnjačke.

To ukidanje šest mostarskih općina obavlja se na temelju novog Statuta za taj grad što ga je Ashdown nametnuo potkraj siječnja ove godine, a kojim je predviđeno ujedinjenje do sada podijeljenog Mostara.

Boraveći u Mostaru Ashdown je današnji dan 15. ožujka 2004. ocijenio povijesnim za taj grad.

"Mostar je sebi danas dao priliku za novi početak", rekao je Ashdown. Naglasio je kako nakon više godina podjela i stagnacije Mostar sada ima priliku krenuti naprijed. Ashdown je rekao kako nisu bili u pravu oni koji su dvojili u pogledu ujedinjenja Mostara. Preustroj Mostara, po Ashdownovim riječima, pridonijet će boljem načinu upravljanja javnim sredstvima i fondovima, odnosno povećanju novčanih sredstava za usluge građana, a smanjenju sredstava za političare u tom gradu.

"Mostar će imati jednog gradonačelnika, jedan proračun i ujedinjenu administraciju", istaknuo je Ashdown, dodavši kako će dosadašnji gradonačelnik Hamdija Jahić i dogradonačelnik Ljubo Bešlić ostati na tim dužnostima do općinskih izbora u listopadu ove godine.

Do lokalnih izbora u listopadu umjesto dosadašnjih šest općinskih vijeća radit će općinski uredi ali od danas pod upravom Gradskog vijeća a ne općina, objasnio je Ashdown, dodavši kako će općinski uredi u prijelaznom razdoblju ostati radi pružanja usluga građanima. "U listopadu ove godine bit će izabrano novo ujedinjeno Gradsko vijeće Mostara", dodao je Ashdown. On je naglasio kako po novom Statutu grada Mostara niti jedan od konstitutivnih naroda neće moći dominirati nad drugim konstitutivnim narodima, čime je neizravno odbacio kritike HDZ-a BiH kako će po novom Statutu grada Mostara Hrvati, kojih je 60 posto u ukupnom pučanstvu u tom gradu, imati samo 42 posto vlasti u Mostaru.

Na upit hoće li se za sličnu nacionalnu ravnopravnost zauzeti i u vladi Federacije BiH, Ashdown je odgovorio kako po Daytonskom sporazumu ima odgovornost riješiti problem Mostara ali ne i federalne vlade što je, po njegovu mišljenju, zadaća domaćih političara.

(Hina) xpg ysb

Pročitajte više