Mostar: Bišćević o odnosima Hrvatske i BiH

DRŽAVNI tajnik Ministarstva vanjskih poslova Hido Bišćević izjavio je da će se pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji pozitivno odraziti na BiH i Hrvate u BiH.

"Hrvati u BiH su dobili novu Hrvatsku, Hrvatsku koja je situirana unutar europske obitelji i koja onda ima širu osnovicu za daljnju potporu hrvatskom narodu u BiH", izjavio je Bišćević u interviewu najnovijem broju Katoličkog tjednika komentirajući nedavno pozitivno mišljenje koje je Hrvatska dobila od Europske komisije.

Hrvatska će biti novo sidrište i za BiH na njezinu putu u EU i euroatlanske integracije, dakako, uza sve individualne korake koje sama BiH mora učiniti, dodao je Bišćević. "Što se tiče BiH, moje osobno mišljenje je da stojimo pred vrlo važnim razdobljem u kojemu će se organiziranim i cjelovitim pristupom svih triju naroda, međunarodne zajednice i susjeda poboljšati sadašnja ustavna rješenja. Produžiti takvo političko i ustavnopravno stanje u BiH i zadržati političku podjelu BiH koja je poslužila prestanku rata, a to je Daytonski sporazum, značilo bi cementirati stanje koje bi najviše štetilo Hrvatima u BiH", rekao je Bišćević.

Smatra također kako je u BiH nužno profilirati političku platformu i političko vodstvo koje će ići u susret međunarodnoj zajednici kako bi se uspostavio poredak u BiH koji će omogućiti trajnu stabilnost.

Pročitajte više