Mostar: Izlivena cisterna mlijeka na granici s Hrvatskom, najava novih blokada granice

NEZADOVOLJNI poljoprivrednici iz BiH, koji su u ponedjeljak blokirali međudržavni granični prijelaz između BiH i Hrvatske u Gorici kod Gruda, izlili su na cestu za vrijeme blokade jednu cisternu mlijeka.

Taj postupak obrazložili su tvrdnjom kako im prije nekoliko dana na tom graničnom prijelazu nije omogućen prolazak cisterni s mlijekom i mliječnim proizvodima namijenjenih izvozu u Hrvatsku.

Također na graničnom prijelazu Gorici spriječen je ulazak u Hrvatsku hladnjača s mesnim prerađevinama (od svinjskog mesa) uz obrazloženje da BiH nije potpisala ugovore o veterinarsko-sanitarnoj i fitosanitarnoj kontroli, priopćila je Udruga poljoprivrednih proizvođača BiH koja je i organizirala današnju blokadu međudržavnog graničnog prijelaza u Gorici kod Gruda.

Iako je bilo najavljeno da će današnja blokada tog graničnog prijelaza trajati do 16 sati nezadovoljni su poljoprivrednici okončali svoj prosvjed rano popodne. Pri tomu su najavili kako će uskoro organizirati sličnu blokadu graničnog prijelaza između BiH i Hrvatske u Začićima kod Bihaća i u Brčko Distriktu, te dva granična prijelaza s državnom zajednicom Srbijom i Crnom Gorom: Rača (kod Bijeljine) i Zvornik.

Udruga poljoprivrednika BiH poslijepodne je službeno najavila kako će 1. travnja ove godine, na dan predviđenog stupanja na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini sa susjednim zemljama, organizirati glavne prosvjede blokadom ključnih graničnih prijelaza s tim zemljama na kojima će sudjelovati, kako je navedeno, svih 200.000 poljoprivrednih proizvođača iz BiH. Prema ovim sporazumima ukinut će se carina od 40 posto za robu uvezenu u BiH iz susjednih zemalja.

Udruga poljoprivrednika BiH zatražila je u ponedjeljak od vlasti BiH da se odgodi primjena tih sporazuma jer će se njima ugroziti konkurentnost bosansko-hercegovačkih proizvoda na bosanskohercegovačkom tržištu. Vlasti BiH su već jednom na tri mjeseca odgodile primjenu ovih sporazuma koji su trebali stupiti na snagu 1. siječnja 2004.

(Hina) pg br

Pročitajte više