Mostar: Jelavić jamči da neće pobjeći iz BiH

BIVŠI član Predsjedništva BiH i HDZ-BiH Ante Jelavić u završnom je istražnom saslušanju tužiteljstvu BiH dao jamstva da neće pobjeći iz zemlje ako ga do suđenja puste iz zatvora Kula kod Sarajeva u kojem se nalazi od 23. siječnja ove godine, izjavio je za Hinu njegov branitelj, mostarski odvjetnik Josip Muselimović u srijedu navečer.

"Držite me u pritvoru zbog bojazni da bih mogao pobjeći iz BiH, ali da sam imao takve namjere mogao sam to učiniti ranije. Ja sam plebiscitarno izabrani predstavnik hrvatskog naroda i kada biste me tjerali iz BiH ja ne bih napustio zemlju", navodi se u zapisniku sa završnog istražnog saslušanja Jelaviću.

Jelaviću tromjesečni pritvor u zatvoru Kula ističe 23. travnja ove godine, a prema Muselimovićevim riječima, Jelavić je zatražio da ga se nakon toga roka pusti na slobodu.

Jelavića se tereti da je odgovoran za nezakonito poslovanje Hercegovačke banke te da je zauzimanjem za uspostavu hrvatske samouprave na većinskim hrvatskim područjima ugrožavao teritorijalni integritet BiH i njezinu obrambenu moć. Po Muselimovićevim riječima, Jelavić je u istražnom postupku odbacio sve inkriminacije za koje ga se tereti.

Jelavić je naglasio da se u njegovu slučaju radi o "politički motiviranom i politički montiranom procesu".

Po Muselimovićevim riječima, Jelavić je odbacujući optužbe o ugrožavanju teritorijalnog integriteta BiH posebice naglasio glavnu odredbu Hrvatskog narodnog sabora BiH o utemeljenju hrvatske samouprave. "Na području na kojem djeluje Hrvatska samouprava zabranjuje se svako djelovanje, poticanje i organiziranje bilo koje djelatnosti koja bi mogla ugroziti suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te opstanak neke etničke ili nacionalne zajednice, izazvati nacionalnu mržnju ili dovesti bilo koga u neravnopravnost", rekao je Jelavić u završnom istražnom saslušanju.

Pročitajte više