Mostar: Novi poziv na kompromis

VELEPOSLANICI Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira pozvali su danas politička vodstva stranaka u Mostaru da postignu kompromisni dogovor kako bi se konačno ujedinio grad Mostar.

Veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su u priopćenju ocijenili kako prijedlog predsjedatelja povjerenstva za preustroj Mostara Norberta Wintersteina o preustroju Mostara predstavlja "dobar temelj" za novi Statut tog grada. Međutim SDA odbacuje taj Wintersteinov prijedlog jer ne želi ukidanje tri većinske bošnjačke opčine u Mostaru. I HDZ BiH je odbacio Wintersteinov prijedlog jer se predloženim izbornim sustavom za Mostar, po tvrdnjama ove stranke, Hrvati dovode u podređen položaj u odnosu na malobrojnije Bošnjake.

U Mostaru su danas boravili britanski veleposlanik Yan Cliff, i nizozemski veleposlanik u BiH Rob Bosscher koji je zastupao i Irsku kao predsjedatelja Europske unije, te zamjenik voditelja izaslanstva Europske komisije u BiH Remzo Davidi kako bi još jednom pokušali posredovati u postizanju dogovora za preustroj, odnosno ujedinjeni Mostar. Međutim dužnosnici Stranke demokratske akcije, iako pozvani, bojkotirali su ovaj sastanak sa europskim diplomatima zbog čega su europski gosti izrazili žaljenje. "Ako Bosna i Hercegovina želi nastaviti put u Europsku uniju onda nužno treba žurno riješiti probleme u Mostaru, političari u Mostaru snose veliku odgovornost za budućnost BiH", rekao je voditelj ovih izaslanstva Bosscher. On je upozorio kako bi se u slučaju da Mostar ostane neujedinjen to moglo negativno odraziti na održavanje međunarodne investicijsku konferenciju potkraj veljače u Mostaru, te ceremoniju otvaranja obnovljenog Starog mosta u srpnju ove godine.

Pročitajte više