Mostar: O obnovi Starog mosta

ZIDARSKI radovi na obnovi Starog mosta počet će u ožujku i bit će završeni do kraja ove godine, rekli su danas na konferenciji za novinare čelnici Koordinacijskog tijela za obnovu Starog mosta.

Direktor Koordinacijskog tijela Rusmir Čišić je potvrdio kako će u graditeljskim radovima sudjelovati 12 kamenoklesara koje odabere turska građevinska tvrtka ER-BU koja je na međunarodnom natječaju izabrana za glavnog izvođača radova obnove Starog mosta. Francuski veleposlanik u BiH Bernard Bajolet više puta je javno negodovao što u obnovi Starog mosta neće sudjelovati majstori obučeni u kamenoklesarskoj školi u Mostaru koju su pomagali Francuzi, te je radi toga nedavno zaprijetio i mogućnošću povlačenja Francuske iz pomoći obnove Starog mosta.

Čišić je objasnio kako je u prednatječajnom dokumentu za glavnoga izvođača radova obnove mosta navedeno da kamenoklesari moraju imati pet, a njihov vođa deset godina iskustva na poslovima sličnim obnovi Starog mosta što nije slučaj s kamenoklasarima obučenim u školi koju su pomagali Francuzi. Zamjenik direktora Koordinacijskog tijela Tihomir Rozić je potvrdio kako je s francuskim Veleposlanstvom u BiH prije nekoliko godina potpisan ugovor kojim francuska vlada pomaže kamenoklesarsku školu, ali, dodao je Rozić, tim ugovorom nije zajamčeno da će polaznici te kamenoklesarske škole biti zaposleni u obnoviteljskim radovima na Starom mostu.

Voditelj Povjerenstva Svjetske banke iz Washingtona za obnovu mostarskoga Starog mosta Lawrence Hannah je izjavio kako smatra da je, kako je rekao, promjena u odabiru kamenoklesara učinjena ispravno te da to neće imati negativne posljedice na gradnju mosta. ´Obnova Starog mosta je projekt obnove građana Mostara´ rekao je Hannah.

Osim Svjetske banke, koja zajmom pomaže obnovu Starog mosta u donaciji obnoviteljskih radova do sada su se uključile vlade Hrvatske, Francuske, Turske, Italije, Nizozemske te Razvojna banka EU.

Pročitajte više