MOSTAR: OHR I PREDSTAVNICI EU ZA NASTAVAK PROIZVODNJE U ALUMINIJU

Ured Visokog predstavnika u BiH i izaslanstvo Europske komisije pozvali su vlasti u toj zemlji da osiguraju nastavak proizvodnje u mostarskom Aluminiju dva dana prije najavljene obustave isporuke električne energije od Elektroprivrede BiH.

Predstavnici međunarodne zajednice uputili su tu poruku uoči sutrašnje sjednice vlade Federacije BiH od koje se očekuje da omogući nastavak rada gigantu iz Mostara u kojemu je šibenski TLM 12-postotni vlasnik.

"Nalaženje rješenja za zadovoljavanje energetskih potreba Aluminija je apsolutno nužno za dobrobit bosanskohercegovačke ekonomije, te OHR poziva sve strane da postignu pravedan sporazum koji počiva na zdravim gospodarskim temeljima", navodi se u priopćenju OHR-a.

Izaslanstvo Europske komisije u BiH u svojem priopćenju navodi da uspješan nastavak opskrbe Aluminija igra 'vrlo važnu ulogu u poboljšanju poslovne klime u BiH i može samo ohrabriti poslovne ljude u zemlji i inozemstvu da nastave raditi i ulagati u zemlju'.

Elektroprivreda BiH raskinula je prošloga mjeseca dugoročni ugovor s njemačkim Debisom koji je posredno kupovao električnu energiju mostarskom Aluminiju.

Generalni direktor Aluminija Mijo Brajković izjavio je u ponedjeljak lokalnim medijima u Mostaru da će taj gigant ugasiti proizvodnju ukoliko cijena električne energije premaši 28 eura po megavatsatu.

Pročitajte više