Mostar: ORH protiv TV kanala na hrvatskom

URED visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) u srijedu se usprotivio zahtjevu HDZ BiH da se u BiH utemelji poseban televizijski kanal na hrvatskom jeziku.

Zastupnici HDZ-a u utorak su na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH odbili glasovati za prijedlog zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu koji ne predviđa uspostavu kanala na hrvatskom jeziku. Prije glasovanja za taj prijedlog zakona zastupnici HDZ BiH su napustili skupštinsku dvoranu pa je zakon usvojen bez HDZ-ovih zastupnika te su oni najavili da će se žaliti Ustavnom sudu BiH i zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Glasnogovornica mostarskog Ureda visokog međunarodnog predstavnika Sanela Tunović u srijedu je na konferenciji za novinare u Mostaru izjavila da je HDZ-ov zahtjev za uspostavom posebnog TV kanala u BiH s hrvatskim jezikom "ozbiljna je kočnica za ispunjavanje studije izvodivosti", jednog od koraka na putu za članstvo u EU.

Dužnosnici međunarodne zajednice i Europske komisije u BiH više su puta ranije upozoravali da uspostava nacionalnih tv kanala u BiH nije prihvatljiva jer bi to po njihovu mišljenju potaknulo nove nacionalne podjele u BiH.

Pročitajte više