MOSTAR: PREDSTAVLJENA "STOLJEĆA HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI"

Biblioteku Matice hrvatske "Stoljeća hrvatske književnosti" predstavili su u srijedu navečer u Mostaru autori biblioteke akademik Dubravko Jelčić, prof.dr. Ivo Pranjković i prof. dr. Stipe Botica, koji su naglasili kako je riječ o najvažnijem nakladničkom pothvatu u Hrvatskoj od njena osamostaljenja.

Glavni urednik biblioteke, akademik Jelčić je podsjetio kako su "Stoljeća hrvatske književnosti" pokrenuta prije deset godina te da je do sada tiskano 70 knjiga, a ovom bibliotekom obuhvaćeno je skoro 10 stoljeća hrvatske književnosti. "Ova edicija nema kraja, trajat će dokle god bude hrvatske književnosti", kazao je akademik Jelčić.

Pranjković, priređivač jezikoslovnog ciklusa u ovoj biblioteci, posebice je govorio o Bogoslavu Šuleku (19. stoljeće), za kojega je rekao kako je najveći leksikograf u hrvatskoj povijesti te prvi profesionalni hrvatski novinar.

Profesor zagrebačkog Sveučilišta angažiran za narodnu književnost u ovoj biblioteci Stipe Botica se osvrnuo na važnost očuvanja usmene književnosti na hrvatskom jeziku, koju su stvarali daroviti pojedinci. Po riječima Botice, do sada je objavljena tek 1/3 hrvatskog narodnog blaga dok su 2/3 još u rukopisima, od čega je, kako je naglasio, znatan dio nastao među Hrvatima u BiH.

Edicija "Stoljeće hrvatske književnosti" predstavljena je u sklopu kulturne manifestacije "Dani Matice hrvatske Mostar 2004.".

(Hina) xgp ybr

Pročitajte više