Mostar: Suprotne ocjene o ujedinjenju grada

POSEBNI povjerenik za Mostar Werner Wnendt, kojeg je visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashdown ovlastio da nadgleda proces ujedinjenja Mostara, i gradonačelnik Hamdija Jahić u petak su na zajedničkoj konferenciji za novinare iznijeli suprotne ocjene o prilikama u tom gradu.

Potkraj siječnja ove godine Ashdown je nametnuo novi Statut za ujedinjenje Mostara kojim su 15. ožujka ukinute tri većinske hrvatske i tri većinske bošnjačke gradske općine.

Gradonačelnik Jahić rekao je da osim prestanka postojanja dosadašnjih mostarskih općina reorganizacija, odnosno ujedinjenje Mostara još nije niti počelo. Jahić je izrazio zabrinutost što se kasni s donošenjem jedinstvenoga gradskog proračuna za 2004. godinu, te da još nisu stvorene ujedinjene gradske institucije bez nacionalnih predznaka.

Wnendt je priznao kako je u Mostaru još snažno međunacionalno nepovjerenje ali je i naglasio kako se provedba novog Statuta o ujedinjenju Mostara odvija po planu.

Wnendt tvrdi kako proces ujedinjenja Mostara "ni na koji način nije doveden u pitanje". Pri tomu je podsjetio kako je Vijeće za provedbu mira na svojoj sjednici četvrtak u Sarajevu dalo potporu ujedinjenju Mostara.

Wnendt je najavio da će se danas u predvečernjim satima održati prvi sastanak Radne skupine za uspostavu povjerenja u Mostaru a koja je utemeljena Ashdownovom odlukom.

Pročitajte više