Mostar: Zračna luka nije imala radar

RADAR za kontrolu letenja na mostarskom aerodromu maknut je prije godinu dana, a prije pola godine s tog je aerodroma maknut još jedan uređaj za kontrolu leta, izjavio je u utorak navečer za Hinu dužnosnik za civilna zrakoplovstva u BiH koji je želio ostati anoniman.

On je to rekao komentirajući navode medija u BIH da je kvar radara na mostarskom aerodromu jedan od uzroka zrakoplovne nesreće u kojoj su 26. veljače ove godine 15-ak kilometara jugoistočno od Mostara poginuli makedonski predsjednik Boris Trajkovski i još osam putnika putujući na Međunarodnu investicijsku konferenciju što se 26.i 27. veljače održavala u Mostaru.

Uklanjanje radara i uređaja za kontrolu letenja s mostarskog aerodroma obavljeno je jer je promet na tom aerodromu malen pa se procijenilo kako nije neophodno zadržavanje te oprema na aerodromu, objasnio je dužnosnik.

On je također rekao kako se u slučajevima kao što je mostarski aerodrom, na kojem nije veliki promet, po međunarodnim propisima slijetanja zrakoplova regulira uz pomoć sheme za slijetanje koju posjeduje pilot zrakoplova.

Pročitajte više