Može li Podravka srušiti Vladu? SDSS i HSLS sad bi htjeli u koaliciju s oporbom!

HRVATSKU su u proteklih šest godina tresle mnoge afere, ali niti jedna nije koaliciju HDZ-a s HSLS-om, SDSS-om i u drugom mandatu HSS-om protresla koliko "afera Podravka", piše na svom službenom blogu Dragutin Lesar koji ističe da je ovo prvi put da su koalicijski partneri ostavili HDZ "samog na vjetrometini".

Podsjeća tako Lesar na izjavu Đurđe Adlešić da bi institucije mogle biti brže od Sabora što se može protumačiti tako da će "Jadranka Kosor prva povući potez i smijeniti Polančeca ili da će brži od sabora biti Mladen Bajić", te na Friščićeve tvrdnje kako bi on na Polančecovom mjestu dao ostavku. Još je otvoreniji bio Milorad Pupovac, koji je otvoreno kazao da bi ova afera mogla podijeliti koaliciju. "Milorad Pupovac pak izjavljuje da se tu ne radi samo o jednom čovjeku nego i o jednoj politici. Jasna aluzija na politiku koju vodi HDZ", piše Lesar na svom blogu.

Miorad i Đurđa stjerani u kut

Nezavisni saborski zastupnik tvrdi da koalicijski partneri, kao i premijerka Kosor, žele pod svaku cijenu izbjeći saborsku raspravu o Polančecovom radu "jer su svjesni da će dio blata 'afere Podravka' pasti i ostati na njima". "Ne mogu se više ponašati da su pouzdani partner HDZ-u samo kad su dobri potezi u pitanju, a kod svake afere vikati 'Mi s time nemamo nikaj!' Dodatno tome, Milorad i Đurđa su svjesni da, nakon što su se uvjerili u istinitost čvrstog dogovora da na parlamentarne izbore HDZ i HSS idu zajedno, imaju mali manevarski prostor. Zbog toga i oni, doduše sramežljivo ali ipak uočljivo, nastoje u tu aferu što više umočiti Friščića i time mu oslabiti utjecaj unutar koalicije, a neki šapuću i unutar stranke", tvrdi Lesar.

Adlešić i Pupovac sada su se našli, vjeruje Lesar, u škripcu. S jedne strane nikako ne mogu na izbore izaći u koaliciji s HDZ-om jer je njihovo biračko tijelo jedva prihvatilo i postizborni događaj s vladajućom strankom, a s druge strane se ne mogu pridružiti ni koaliciji SDP-a, HNS-a i IDS-a jer su već dio vladajuće koalicije. Zbog toga bi oni, tvrdi Lesar, najradije da u Saboru odmah dođe do preslagivanja i da u dogovoru sa Zoranom Milanovićem formiraju novu Vladu.

SDSS i HSLS najradije bi u koaliciju s oporbom, ali opet nemaju 77 zastupnika

"Ali imaju dva problema", piše Dragutin Lesar na svom blogu pa tumači o čemu se radi: "Prvi je taj da ni s njima ta ideja nema potporu najmanje 77 zastupnika (naročito ne moju), a drugi je u tome što očito Milanović ne želi novo preslagivanje". Iz Milanovićevih se izjava, ističe Lesar, vidi da šef SDP-a kao jedino prihvatljivo rješenje vidi prijevremene izbore. No, Lesar također "iskazuje rezervu Milanovićevoj principijelnosti jer je opet iz špila izvukao damu, a ne asa".

"Naime, pred Sabor je došao sa zahtjevom za raspravom o radu i izglasavanjem nepovjerenja Polančecu. Ali, kao pažljivo pročitate obrazloženje, vidjet ćete da su razlozi i argumenti toliko ozbiljni da se teško može prihvatiti zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja SAMO Polančecu. S ovim obrazloženjem trebali su tražiti izglasavanje nepovjerenja Vladi u cjelini, čime bi svoj zahtjev za prijevremenim izborima učinili vjerodostojnijim", piše Lesar na blogu pa zaključuje kako je Milanović i ranije, svaki put kad je HDZ bio u problemima, umjesto "oporbenog asa iz rukava izvukao damu".

Pročitajte više