NAPAD NA UKRAJINU

Može li se Rusija stvarno isključiti s interneta? Rakar: Ne vidim kako bi to izveli

Screenshot: Index/YouTube

INVAZIJA na Ukrajinu pokrenula je značajne digitalne promjene za Rusiju. Sankcije koje su nametnule nacionalne vlade diljem svijeta, zajedno sa zatvaranjem poslovanja brojnih kompanija, značajno su utjecale na ovu zemlju.

Mnoštvo događaja prenijelo je invaziju u digitalni svijet, pri čemu kibernetički kriminalci zauzimaju strane, a Ukrajina mobilizira IT vojsku civila, piše The Conversation.

Više od 85 posto Rusa koristi internet. Mogu li se u potpunosti isključiti?

Sankcije nametnute Rusiji ne samo da su izravno pogodile njezino gospodarstvo (a time i globalno gospodarstvo) već sada također prijete pristupu ruskih građana internetu.

Očekuje se da će Rusija vrlo brzo ograničiti svoju ovisnost o globalnom internetu. Čak je u ruskim medijima bilo najavljeno da će se isključiti 11. ožujka, to se nije dogodilo. Iako potpuno isključenje još nije potvrđeno, čak i djelomično isključenje bilo bi težak zadatak. A posljedice rastuće digitalne izolacije Rusije za njene građane bit će goleme.

Više od 85 posto Rusa koristi internet. Otkako je počela invazija na Ukrajinu, ljudi u Rusiji sve su više lišeni internetskih servisa poput Facebooka, Twittera, pa čak i Netflixa.

Rusi su već uveli digitalni jaz prema ostatku svijeta

Rusija ograničava pristup nekim web stranicama, dok se drugi davatelji usluga povlače s ruskog tržišta. Velike financijske kuće također su se povukle, uključujući Apple Pay, Google Pay i većinu velikih izdavatelja kreditnih kartica, što je značajno utjecalo na e-trgovinu.

Sama Rusija također je uvela digitalni jaz prema ostatku svijeta, unatoč činjenici da bi to moglo dodatno osakatiti njezino gospodarstvo. Rusija već dugo ima kontrolu nad državnim medijima, ali je tolerirala razinu slobodnog pristupa sadržaju i uslugama putem interneta. Iako su se takve slobode progresivno smanjivale, građani su još uvijek mogli ostati povezani sa širom mrežom.

Rakar: Ne vidim da je tehnički izvedivo da se Rusi isključe

Jučer je u Index Studiju gostovao informacijski stručnjak Marko Rakar. Pitali smo ga je li zaista moguće da se Rusija isključi s interneta.

"Ne vidim da je to tehnički izvedivo. Internet je toliko kompleksna komunikacijska mreža da, kada bi Rusija i isključila sebe s interneta, ima li ruska država popisano tko je sve vlasnik nekakvih veza prema internetu? Hoće li svi ugasiti internet? To je pitanje.

Recimo da je tehnički izvedivo ugasiti internet u Rusiji, milijuni računala ne mogu doći do svojih upgradea, sigurnosnih zakrpi, sva ta oprema ostaje neobranjena...", rekao je Rakar.

Pročitajte više