Možemo o gradnji novog pročišćivača u Rijeci: Udar na džepove građana

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Politička platforma Možemo ocijenila je danas upitnim motive gradnje novog biološkog pročišćivača otpadnih voda na Delti u središtu Rijeke u sklopu projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka. 

Vijećnik Možemo u riječkom Gradskom vijeću Nebojša Zelič istaknuo je na konferenciji za novinare da Možemo podržava projekt zamjene cijevi i dogradnje sustava, ali da nije sasvim jasno zbog čega se predviđa gradnja novog pročišćivača vrijednog više od 65 milijune eura.

Zelič: Novi pročišćivač će donijeti veće troškove i udar na džepove građana

Podsjetio je da nisu bili ni u Gradskom vijeću Rijeke ni u Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije kad se o tome odlučivalo pa sad žele ukazati na ta pitanja.

"Temeljni problem je neobična odluka da se postojeće tehničko rješenje pročišćivača vode širi i mijenja rješenjem za koje stručnjaci s kojima smo razgovarali tvrde da će donijeti još veće troškove i udar na džepove građana.

Posebno zato jer postojeće rješenje zadovoljava sve predviđene okvire za ispust vode i svi parametri pokazuju znatno manje vrijednosti štetnih sastojaka u otpadnoj vodi od dopuštenih", naveo je Zelič.

"Taj način obrade otpadnih voda iziskuje i stalni odvoz otpadnog mulja"

Županijski vijećnik Možemo Orjen Petković ustvrdio je da nema potrebe za promjenom tehnologije pročišćivača i gradnjom novog uređaja jer to donosi povećane troškove održavanja, operativnog upravljanja, infrastrukturne zahvate i povećanje cijene zbrinjavanja otpadnih voda.

Prema dostupnim podacima o postojećim, ali manjim pročišćivačima, njihovo djelovanje povećava cijenu prostornog metra vode za korisnike, u koju se ugrađuje zbrinjavanje otpadnih voda, za 25 do 60 posto, naglasio je Petković. Taj način obrade otpadnih voda iziskuje i stalni odvoz otpadnog mulja, a time i mogućnost bioloških akcidenata, upozorio je.

"Kako će neugodni mirisi iz biološkog pročišćivača utjecati na buduću marinu?"

Njegova kolegica, vijećnica Morena Lekan ponovila je da iz Možemo traže jasne odgovore zašto se kreće u izgradnju novog uređaja i promjenu tehnologije te koja će biti konačna cijena za građane.

S obzirom na moguće neugodne mirise iz biološkog pročišćivača, upitala se kako će to utjecati na buduću marinu u Porto Barošu, udaljenu samo stotinjak metara.

Pročitajte više