REKORDNA LISTA ČEKANJA Pacijenti čekaju na magnetsku godinu i pol jer bolnica ima stari aparat

Ilustracija: Hina

O PROBLEMU čekanja na preglede pisali smo nedavno. A sada smo dobili odgovor zašto pacijenti Opće bolnice Zadar koji se danas naruče za magnetsku rezonancu, termin za obavljanje te pretrage dobiju – u kolovozu 2018. Nije posve jasno koliko im ona tada uopće i može biti od koristi, obzirom na to da liječnici obično koriste MR kao dijagnostičku metodu kod dijagnosticiranja ili liječenja različitih upalnih procesa, malignih oboljenja, bolesti krvnih žila te neuroloških poremećaja.

Iako lista čekanja za MR ni dosad nije bila baš puno kraća, ovakvim terminima zadarska bolnica srušila je sve svoje rekorde.

A ni alternativnih rješenja Zadrani baš i nemaju napretek – MR u svome gradu mogu obaviti još jedino u jednoj privatnoj poliklinici ili potegnuti do jedne šibenske privatne poliklinike, gdje se cijene MR-a kreću od 1000 do 2200 kuna, ovisno o organima ili dijelu tijela koji se snima. No, neke poliklinike imaju ugovor sa HZZO-om, a na pretragu se čeka puno manje nego u zadarskoj bolnici. Također, na MR mogu 'skoknuti' i do gospićke bolnice, gdje će na red doći za cca tri mjeseca.

No, možda je i to bolje nego obavljati pretragu u Zadru, gdje razlog tolikom čekanju velikim dijelom leži i u - kvarenju aparata. 

"Čeka se zbog dotrajalosti aparata"

"Navedene liste čekanja u odnosu na MR postoje prvenstveno zbog dotrajalosti uređaja. Naime, radi se o uređaju koji je star dvanaest godina, te koji se opetovano zbog starosti i velikog broja postupaka učestalo nalazi u kvaru. U rješavanju problema činimo sve što je u našoj mogućnosti da bi smanjili razdoblje čekanja pacijenata, te slijedom navedenog među ostalim uvođenjem dodatnih smjena povećavamo broj pretraga na dnevnoj bazi. U tom kontekstu moramo ukazati na izuzetne napore zdravstvenih djelatnika Odjela za kliničku radiologiju, koji pružaju zdravstvenu skrb na visokoj razini. Nadalje, s ciljem povećanja kvalitete i kvantitete zdravstvene usluge sadašnji aparat se nadograđuje novim softverom, dok istodobno moramo naglasiti  planiramo nabavku još jednog MR uređaja", rastumačio je za Index prilično negodnu situaciju zamjenik ravnatelja zadarske bolnice Edi Karuc.

"Ne manje značajno za napomenuti je da smo istodobno uz navedene mjere u postupku stavljanja u funkciju uređaja za slanje SMS obavijesti pacijentima, putem kojeg će se omogućiti slanje obavijesti o terminima pregleda, ili o mogućim promjenama. Na taj način uz suradnju pacijenata koji su zatražene pretrage već obavili u drugoj ustanovi, smatramo da ćemo poboljšati razinu zdravstvene usluge i isključiti pretrage koje su već obavljene čime bi se oslobodili termini", dodaje zamjenik ravnatelja za Index.

Pročitajte više