Europski sud za ljudska prava donio presudu u slučaju "ličko rukovanje"

Foto: Dino Stanin/Pixsell

EUROPSKI sud za ljudska prava danas je presudio da Hrvatska nije povrijedila pravo na pošteno suđenje Josipu Mraoviću, osuđenom za silovanje jer je košarkašici gospićkog košarkaškog kluba 2005. gurnuo prst u anus, u slučaju koji je postao poznat kao "ličko rukovanje".

Mraović je pred sudom u Strasbourgu tvrdio da mu je država povrijedila pravo na pošteno suđenje jer mu se za silovanje afroameričke košarkašice, koja je stanovala u njegovu hotelu dok je igrala u gospićkom košarkaškom klubu, sudilo iza zatvorenih vrata.

Tijekom suđenja Mraoviću Županijski sud u Gospiću je na njegov zahtjev isključio javnost iz postupka. Na ponovljenom suđenju je u dva navrata zatražio da se provede javna glavna rasprava, međutim Županijski sud u Rijeci i Vrhovni sud njegove su zahtjeve odbili.

"Sud je utvrdio da je odluka Županijskog suda u Rijeci o isključenju javnosti, koja je naknadno potvrđena od strane Vrhovnog suda, utemeljena na odredbama Zakona o kaznenom postupku i imala je za cilj zaštitu privatnog života žrtve.

Istaknuo je da je objava presude bila javna i prenesena putem brojnih medija što je omogućilo kontrolu javnosti nad radom pravosuđa", priopćio je Ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Iako je žrtva u nekoliko navrata dala izjave novinarima, sud je ocijenio da navedeno nije oslobodilo državu pozitivne obveze na zaštitu njene privatnosti i zaštitu od sekundarne viktimizacije.

Sud je posebno naglasio da je zaštita dostojanstva i integriteta žrtve, kao i zaštita od njenog daljnjeg sramoćenja i stigmatizacije bila omogućena jedino isključenjem javnosti tijekom cijelog postupka, a ne samo iz jednog njegovog dijela.

Slijedom navedenog, a uzimajući u obzir ozbiljnost i narav optužbi, sud je utvrdio da odluke domaćih sudova o isključenju javnosti iz kaznenog postupka radi zaštite privatnog života žrtve silovanja nisu bile nespojive s pravom podnositelja zahtjeva na javno suđenje, stoji u priopćenju.

Presuda nije konačna

Ova presuda još nije konačna, a to će postati ako ni jedna od strana u postupku u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za njenim preispitivanjem pred velikim vijećem.

Mraoviću se zbog silovanja američke košarkašice sudilo u dva navrata. Prvi put ga je kontroverzni bivši gospićki sudac Branko Milanović oslobodio krivnje uz skandalozno obrazloženje da guranje prsta u anus nije silovanje jer bi se u protivnom i svako neželjeno rukovanje moglo poistovjetiti sa silovanjem.

Vrhovni sud ukinuo je tu presudu, a u ponovljenu suđenju u Rijeci 60-godišnji poduzetnik iz Bilaja, poznat po nadimku "Lički Tuđman", osuđen je na tri godine zatvora. Vrhovni sud mu je u srpnju 2009. kaznu smanjio za godinu dana.

Pročitajte više