Mreža Hornet optužila Google Play za homofobiju

Ilustracija: 123rf

POPULARNA društvena mreža za gejeve optužila je Google za diskriminaciju nakon što je trgovina Google Play nekoliko puta bez upozorenja uklonila njenu aplikaciju. 

Mreža Hornet tvrdi da je Google često zapošljavao voditelje u Maleziji s ciljem zabrane aplikacije jer su u toj državi ilegalni homoseksualni odnosi, javlja BBC

Druga društvena mreža za LGBT osobe također se požalila da su voditelji sa sjedištem u Maleziji omogućili njenu blokadu na globalnoj razini. 

Google je izjavio da ne komentira pojedinačne aplikacije, istodobno pojasnivši da tvrtka nije protiv LGBT osoba. 

Optužbe za diskriminaciju

Izvršni urednik Horneta Christof Wittig izrazio je zabrinutost zbog davanja ovlasti voditeljima u Maleziji da "bez upozorenja na svjetskoj razini uklanjaju aplikacije za gejeve". 

Kao primjer navodi se suspenzija Horneta s Google Playa zbog slike muškarca bez majice, iako posrijedi nije bilo kršenje pravila kada je riječ o regulaciji seksualnog sadržaja na Googleu. 

Aplikacija za gejeve Scruff u siječnju je postrožila pravila i uvela zabranu prikazivanja muškaraca u donjem rublju ili kupaćim gaćama nakon što ju je Google prethodno nekoliko puta suspendirao.

Wittig tvrdi da je ovdje riječ o diskriminaciji jer aplikacije poput Instagrama, Tumblra i Twittera nikada nisu bile uklonjene unatoč izraženijem seksualnom sadržaju. 

"Algoritmičko flagiranje" 

U srijedu je skupina gej autora videouradaka podnijela tužbu protiv YouTubea i Googlea zbog diskriminacije protiv LGBT osoba i njihovog sadržaja.

Skupina tvrdi da su Googleovi algoritmi rutinski označavali videouratke s riječima "gej" ili "lezbijka" kao neprikladne za oglašavanje.

YouTube je odbacio optužbe tvrdeći da seksualna orijentacija i rodni identitet ne igraju nikakvu ulogu u odlučivanju koji videouraci imaju pravo na zaradu od oglašavanja. 

Wittig pak tvrdi da je njegova mreža doživjela slične probleme, tvrdeći da korištenje ključnih riječi poput "gej" ili "homoseksualac" u člancima automatski dovodi do njihovog flagiranja.  

   

     

Pročitajte više