Primili smo nove prijetnje smrću zbog Praljka: "Krećemo u lov, svi ko čopor"

Screenshot: Facebook

NAKON što smo objavili članak u kojem smo objavili dio prijetnja koji je stigao posljednjih dana pod nazivom "SVE VAS TREBA POKLAT" Novinari Indexa dobivaju prijetnje smrću zbog Praljka i Krstičevića", prijetnje su se nastavile.

Svega par minuta nakon objave članka s prijetnjama stigla je nova. S Facebook profila Ivana Šimića stigla je prijetnja ubojstvom i bacanjem u Savu.



Podsjetimo, redakcija Indexa već neko vrijeme prima putem maila i društvenih mreža otvorene prijetnje smrću, no posljednjih dana komentari ispod članaka, komentari na Facebook stranicama Indexa, mailovi, čak i privatni profili Indexovih novinara zatrpani su izljevima mržnje i bijesa.

Otvoreno se poziva na likvidaciju i premlaćivanje svakog tko se usudi napisati da je osuđeni ratni zločinac upravo to - osuđeni ratni zločinac. 

Danas se nastavilo s porukama koje su prijeteće, jezive, strašne i odvratne. S profila Maria Vrabca Lukačina stigao je komentar kako je zapravo šteta ako netko ubije novinara Indexa, a da se to kvalificira kao ubojstvo čovjeka.

Mnogi su pokušali opravdati gnjusne poruke i prijetnje ubojstvom i premlaćivanjem objašnjenjem kako je riječ tek o satiri. I dalje prevladavaju poruke: "I treba vas poklat jugići frustrirani", "Ma nek vas i pobiju", "Bit će vas svuda, ajmoooo" i slične.


Ima ih koji kažu da nisu za ubojstva novinara, no postoji i ono "ali". Primjerice, Stipe Mioč iz Šuice (BiH) tvrdi kako ne bi ubio, no svakako je za "lomljenje kostiju" novinarima Indexa. Pete Andrijević ne bi mrava zgazio, no ako novinare Indexa pobiju, neće žaliti.


 

Kako smo primijetili, dio Facebook profila koji su nam prijetili posljednjih dana već je nestao s društvenih mreža. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da policija ozbiljno shvaća i istražuje prijetnje koje su putem društvenih mreža upućene saborskim zastupnicima i novinarima Indexa koji su pisali o Slobodanu Praljku.



Podsjetimo kako smo u lipnju ove godine, povodom uhićenja zbog Facebook prijetnji, objavili razgovor sa stručnjakom za sigurnost, Vlatkom Cvrtilom. Prema njegovom tumačenju, brisanje profila slaba je zaštita.

"Sve što je jednom objavljeno na webu, pohranjeno je. Možete to izbrisati, ali nije izgubljeno", rekao je Cvrtila.

No, neki su dočekali svojih pet minuta slave. Alen Serdar koji je "savjetovao" da je najbolje napasti novinare Indexa po mraku te da ih treba potrgati pohvalio se s tim člankom na svom osobnom Facebook profilu.



"Dobar savjet... Stoka studentska... Ajmo ih polomiti zaista!", napisao je ispod Serdarova" junaštva" njegov Facebook prijatelj Bojan Jaklin Polić.

Naknadno smo saznali i za još nekoliko prijetnji koje nismo objavili u današnjem članku, a riječ je o prijetnjama nakon Indexova izvještavanja o Slobodanu Praljku. Prijetnje Indexu zabilježene su preko stranice mrzoljubi.com.

U porukama koje smo danas primili i dalje prevladava želja za fizičkim obračunom. Ali i preseljenjem. 

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Slobodana Praljka ili prijetnje smrću, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tagove: Slobodan Praljak, prijetnje smrću.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više