Mugabe opet dobio potporu afričkih vođa

JUŽNOAFRIČKI vođe još su jednom propustili izvršiti nekakav pritisak na predsjednika Zimbabvea, Roberta Mugabea, koji svoju zemlju, uz puni blagoslov susjeda, vodi u neminovnu propast, kriveći za to "zapadnjačku zavjeru da ga skine s vlasti".

Nadalo se da će vođe južnoafričkih zemalja iskoristiti bar ovu priliku da malo iskritiziraju Mugabea, ali izjava koju su dali nakon završetka dvodnevnog summita Južnoafričke razvojne zajednice (SADC) u glavnom gradu Zambije, Lusaki, nije niti riječju kritizirala sumanuti režim koji je doveo inflaciju do nevjerojatnih 4500%.

Zimbabve se nalazi u velikoj političkoj krizi, ekonomija je potpuno uništena (za što se može zahvaliti genijalnim ekonomskim potezima Mugabea i njegovoj primjeni marksističke gospodarske politike – kao npr. oduzimanje bjelačkih farmi početkom milenija), Mugabe se s oporbom razračunava šaljući na njih policiju i parapolicijske skupine, štrajkovi i pozivi na ustanak (i to od Katoličke Crkve) su svakodnevica. Prije nekoliko mjeseci, kad je izbila strašna kriza zbog Mugabeove odluke da pošalje policijski kordon na okupljanje oporbe, pri čemu je vođa oporbe Morgan Tsvangirai brutalno pretučen, činilo se da bi Mugabe mogao izgubiti vlast. Točnije, očekivalo se da će ga maknuti njegova vlastita stranka. No, potpora koju je tada dobio od afričkih vođa osigurala mu je daljnju vladavinu.

Afrički nacionalni kongres tada je imenovao južnoafričkog predsjendika Thaba Mbekija kao posrednika između političkih frakcija Zimbabvea.

Ovaj put, pozvalo se na "ubrzanje procesa pregovora i zaključivanje rada što prije", tako da bi izbori, zakazani za ožujak, "mogli biti održani u atmosferi mira". Također se pohvalio rad Mbekija, iako on ništa nije napravio, a oporba kaže da je prespor.

"Također, smatramo da su problemi u Zimbabveu preuveličani. Vjerujemo da će oni riješiti svoje ekonomske probleme", rekao je predsjednik Zambije, isti čovjek koji je nedavno Zimbabve usporedio s Titanicom.

Zaista, teško je preuveličati probleme jedne zemlje koja je od glavne poljoprivredne zemlje u regiji došla na prosjački štap. Ljudi iz Zimbabvea bježe masovno, jer ne znaju hoće li sljedeći dan moći kupiti kruh.

Istodobno, afrički vođe i komentatori opravdavaju Mugabea pričama o borbi protiv engleske kolonizacije, kao da ona ima ikakve veze s onime što se tamo događa danas.

J.D.
Foto:AFP

Pročitajte više