Muhamedove karikature: U svijetu novi prosvjedi, osude i pozivi na mir

Europska komisija pozvala je u ponedjeljak na mirnu raspravu o objavljivanju karikatura proroka Muhameda u europskom tisku a veleposlanici 25 zemalja članica trebaju poslije podne raspravljati o nasilju koje je, kao posljedica, izbilo u islamskom svijetu.

Na suzdržanost je pozvao i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan a europski čelnici osudili su nasilne prosvjede dok turski dužnosnik u objavi karikatura vidi jačanje antiislamskog raspoloženja na Zapadu kakav je nekada bio slučaj s antisemitizmom.

Europska komisija (EK) "nada se povratku na smirenu raspravu, koja nam je na ovome stupnju potrebna (...) u okviru slobode izražavanja", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik EK Johannes Laitenberger i dodao da "nikakav osjećaj nepravde" ne opravdava nasilje.

Dvadesetpet veleposlanika članica EU u ponedjeljak poslije podne u Bruxellesu treba raspravljati o nasilju nakon što su prosvjednici napali veleposlanstva Danske i Norveške u Damasku te dansko veleposlanstvo u Bejrutu.

Njemačka želi "iskoristiti svoje kontakte u nekim arapskim zemljama kako bi smirila nasilje i uzburkane emocije", izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i dodao da je nasilje neprihvatljivo a takvo mišljenje dijele i britanski premijer Tony Blair te francuski predsjednik Jacques Chirac.

Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul zagovara slobodu tiska ali to ne znači "da svatko može činiti što hoće (...) i vrijeđati" rekao je i upozorio da neprijateljstvo prema muslimanima kreće opasnim putem "Žao mi što moram reći da je prošlih nekoliko godina neprijatelsjtvo prema muslimanima počelo nadomještati antisemitizam".

Iz Saudijske Arabije stižu vijesti da su muslimani u Perzijskom zaljevu pojačali bojkot danskih proizvoda na što su ih pozvali umjereni vjerski vođe.

"Mislim da je bojkot pristojan odgovor na napad. Sve što je povezano s novcem je vrlo učinkovito", rekao je egipatski poslovni čovjek Ayman Abdulrahman stacioniran u Dubaiju.

Danske tvrtke već trpe goleme štete zbog bojkota njihovih proizvoda, a bojkot se osjeća i u Egiptu gdje je u ponedjeljak prosvjedovalo više od 10.000 studenata pred sveučilištem u Kairu.

Umjerene muslimanske skupine osudile su nasilje i pozvale na mir a premijeri muslimanske Turske Tayyip Erdogan i katoličke Španjolske Jose Luis Zapatero zajedno su za International Herald Tribune napisali "Svi ćemo izgubiti ako odmah ne riješimo to stanje koje može samo stvoriti nepovjerenje i nerazumijevanje na obje strane".

Španjolska je u ponedjeljak pojačala sigurnost svojih veleposlanstava.

Inače izložen snažnom pritisku Zapada zbog svoga nuklearnog programa Iran je ocijenio da karikature "pokreću antiislamsku i islamofobičnu struju na koju se mora odgovoriti", rekao je vladin glasnogovornik Gholamhossein Elham.

Europski tisak, u žaru solidarnosti s danskim kolegama, nastavio je objavljivati karikature a zadnja je to učinila Bugarska pridruživši se Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Švicarskoj, Mađarskoj, Novome Zelandu, Poljskoj, Sjedinjenim Državama, Japanu, Norveškoj, Australiji te Maleziji gdje je urednik morao podnijeti ostavku.

No odmah je reagirao bugarski premijer Sergej Stanišev pozivom medijima svoje zemlje da "poštuju" osjećaje muslimanske zajednice.

U Poljskoj je mala muslimanska zajednica zatražila od uredništva Rzeczpospolitije koja je objavila pretisak karikatura da objavi i ispriku zaprijetivši akcijom protiv lista, a premijer se službeno ispričao u ime lista.

Objava karikatura "izvan je granica dobronamjerne slobode izražavanja" i "uloga medija ne može biti poticanje mržnje i širenje neprijateljstva", poručio je poljski premijer Kazimierz Marcinkiewicz (konzervativana stranka Zakona i pravde).

U obranu vjerskih svetinja ustala je Makedonska pravoslavna crkva čiji je biskup u ponedjeljak Metodij Zlatanov kazao da "razumije reakciju muslimana" jer su "Europljani izgubili svoje vjerske i duhovne osjećaje".

Prosvjedi su ubrali i prve žrtve, u Afganistanu, gdje je u demonstracijama izbilim zbog karikatura došlo do sukoba prosvjednika i policije.

(Hina) xrt ysd

Pročitajte više