Mula koja je švercala kokain u želucu kaznu će vjerojatno služiti u Hrvatskoj

Foto: Emica Elveđi/PIXSELL

BRAZILKA koja je progutala gotovo kilogram kokaina i u želucu ga prenosila iz Južne Amerike kaznu će vjerojatno služiti u Hrvatskoj, gdje je i otkrivena, doznaje RTL.

Ona je trenutno u remetinečkom zatvoru, gdje čeka optužnicu. Na dva dosadašnja ispitivanja branila se šutnjom.

Njezin odvjetnik: Svjesna je situacije

"Bio sam prošli tjedan u Remetincu kod nje, malo je to problem kod stranih državljana, s obzirom na to da trebamo pomoć tumača, pogotovo kad je u pitanju jezik koji svi ne znaju, pa je problem uskladiti se s tumačem, ali bio sam na razgovoru. Zadovoljna je situacijom u Remetincu. Svjesna je svoje situacije i to je to", rekao je u razgovoru za RTL odvjetnik uhićene Brazilke Neven Antić.

Droga koju je izbacila iz tijela još se mora vještačiti, a s obzirom na to da cijeli postupak ide brzo, optužnica bi mogla biti podignuta kroz mjesec ili dva dana. Odvjetnik razmišlja i o nagodbi.

"Vidjet ćemo hoćemo li ići s nekim sporazumom prema državnom odvjetniku da se probamo dogovoriti oko sankcije i očekujem vrlo brzo presudu. Vezano za postupak u Brazilu, kazneno djelo je počinjeno na teritoriju Republike Hrvatske, stoga će se ovaj postupak tu dovršiti", dodao je Antić.

S gutačima kokaina u kapsulama europska kriminalistička praksa susreće se već godinama. Iako progutati pa čuvati toliko kokaina u probavnom traktu nije baš tako jednostavno.

Kriminalist: Mule to rade za stvarno male iznose

"Čovjek proguta malo veći predmet od tablete, pa je to teško gutati. Tehnika samog gutanja nije toliko komplicirana, postoje neki čajevi koji djeluju i kasnije čajevi da organizam može to izbaciti, kao i lubrikanti da podmaže i grkljan i želučanu šupljinu da trbušnu šupljinu može raširiti", rekao je za RTL kriminalist Dubravko Klarić.

Iznosi koji se dobiju za to iznimno su mali, dodao je Klarić. A rizik je prevelik, jer ako se razgradi plastična ampula, može doći do smrtne posljedice.

"To je iznos od 1000 do 3000 kuna. Nedvojbeno je da su to siromašne osobe i da ne moraju čak biti iz krim-miljea. Recimo sjeverni dio Južne Amerike... Te mule koje se tamo pojavljuju, to su siromašni stanovnici tih država koji za stvarno male iznose to rade", zaključio je Klarić.

U samo tjedan dana hrvatska carina, zajedno s policijom, otkrila je dvije mule koje su iz Brazila drogu prenosile u Hrvatsku. Kriminalisti smatraju da, ako je prošla jedna mula, još pet ih prođe koje nikad ne otkriju.

Pročitajte više