Tko su osobe koje završe s kilom kokaina u odjeći, želucu ili vagini

Foto: Željko Hladika/PIXSELL

BRAZILKA s 1.1 kilogram kokaina "pala" je jučer u Zračnoj luci Franjo Tuđman.

Stigla iz Istanbula

Radi se o 25-godišnjoj djevojci koja je kao putnica stigla iz Istanbula.

>>FOTO Ovo je mula koja je na Tuđmanu uhvaćena s kilom kokaina

Prilikom obavljanja carinskog nadzora, osumnjičena je carinskim službenicima izručila ukupno pet paketa ispunjenih s ukupno 1100 grama kokaina koje je skrivala unutar odjeće koju je nosila na sebi.

Kokain švercala u tijelu

Također, 3. listopada uhvaćena je 28-godišnja Brazilka koja je kilogram kokaina švercala u - tijelu. 

>>Brazilka u tijelu švercala kokain, carinici opisali što im je bilo sumnjivo

Odveli su je na rendgen koji je otkrio hrpu paketića droge u njenom tijelu. Zbog toga je, u cilju zaštite njezinog zdravlja i života, odmah hospitalizirana u KBC-u Zagreb. Naime, da se samo jedna od 76 kapsula droge u njenom tijelu bila rastvorila, Brazilka bi bila u velikom riziku od smrti.

One su mule, osobe koje prenose drogu.

Želudac, analni ili vaginalni otvor

Naravno, puno takve droge i prođe sigurnosne provjere jer ne ide svaka osoba na rendgen, već ona koja je sumnjiva carinicima, kao što je to bila ova Brazilka na koju su carinici posumnjali jer je, premda je rekla da će u Zagrebu turistički ostati 20 dana, imala samo mali kofer, u kojem nije imala ni četkicu za zube, te ruksak.

Cilj narkokartela jest pronaći način kako prebaciti drogu na tržište gdje to one žele, a jedan od načina je i da to bude u želucu, analnom ili vaginalnom otvoru. Ne treba napominjati koliko je to opasno ako dođe do pucanja tih paketića i da osoba umire u mukama.

Nedavno preminuo Ekvadorac

Sredinom rujna tako je i preminuo jedan Ekvadorac koji je drogu u svom tijelu krijumčario iz Španjolske u Ekvador, a preko Istanbula, koji se navodi kao česta ruta za mule. Nesretnom 45-godišnjaku tako su u trbuhu puknule dvije kapsule. Policija je pronašla 400 grama kokaina u njemu.

Poznat je slučaj i iz Argentine, čije je sudstvo odbacilo optužnicu protiv 63-godišnje žene koja je krijumčarila tri kilograma kokaina kako bi platila operaciju sina.

Ljudi s margine društva

Uglavnom, među kurire, odnosno mule regrutiraju se iznimno siromašne osobe iz marginalnih skupina društva, često i žene, koje tako pristaju biti kriminalke, odnosno žrtve kriminalnih organizacija koje za svoj posao dobiju novac koji je neusporediv s vrijednošću droge koje prenose.

Tako je Brazilka koja je na Tuđmanu pala početkom listopada rekla da je dobila tisuću eura, a još tisuću trebala je dobiti kod isporuke.

Klarić: Ponuda mora postojati

Kontaktirali smo kriminalistu Dubravka Klarića kojeg smo pitali zašto se baš u zadnje vrijeme događaju ovi slučajevi u Zagrebu.

"Situacija se pogotovo u zadnje dvije godine izmijenila, što je diktirano i protupandemijskim mjerama. Ilegalno tržište mora funkcionirati, to je zakon ponude i potražnje. U početku pandemije je bilo rezervi, ali to se potrošilo, a ponuda mora postojati. Potražnja i ponuda su osnovni parametri zloupotrebe droge", rekao je on.

"Kokain uglavnom dolazi pomorskim smjerovima, vidjeli ste slučaj s bananama u Luci Ploče, ali nije isključen niti zračni prijevoz. A tu na scenu stupaju teklići, kuriri, mazge, ono što kažu 'mules', dakle - mule. Nosači koji u tijelu, u bilo kojoj šupljini, prenose drogu u ampulama koju progutaju", rekao je on.

Ispiru želudac s čajevima

Pitamo ga postoji li posebna tehnika gutanja.

"Želudac se mora isprazniti, tu ide ispiranje s čajevima, pitanje je koliko se može ampula zadržati u organizmu da se ne razgradi, jesu li ampule veće ili manje. Gutaju se i lubrikanti kako bi se to moglo progutati. Kad su Nigerijci dominirali tom scenom, neki od njih su operacijskim zahvatom unosili drogu u tijelo, koja bi se operacijom i vadila iz šupljina. Tako može više može stati", dodaje Klarić.

Žene lažno prikazivale trudnoću

Zanimalo nas je ima li više žena ili muškaraca koje prenose drogu.

"Kod zlouporabe droga, kako u nas tako i u svijetu, obično je 70 posto muškaraca, a 30 posto žena. Tako je i kod krijumčarenja. Sad su se u nas pojavile žene, ali to nije reprezentativan uzorak", govori.

"Kod žena su bili slučajevi gdje lažno prikazuju trudnoću, kako ne bi išle na rendgen, to je jedan od modaliteta krijumčarenja", pojasnio je.

Odgovorio je na pitanje koliko su mule plaćene za to što rade.

"Plaća se između 1000 do 3000 eura ili dolara", govori.

Puno toga prolazi

Dogodi se to da jedna osoba "padne", a tri ili četiri prođu.

"To je njihov rizik. Općenito je omjer 1:3. Drugim riječima, recimo kad se otkrije oko 30 posto svega što se krijumčari, to se smatra uspjehom. Ako je potrošnja 1000 kilograma, a policija pronađe 300 kilograma, to se smatra dobrim. Možete samo zamisliti koliko toga prolazi...", rekao je.

"Očito je droga bila namijenjena nekom tržištu, no to će otkriti kriminalističko istraživanje. Kao što će otkriti i jesu li bili dio složenog lanca ili su separativno nosili drogu. Ali kriminalistička istraživanja nikad ne dođu do glavnih organizatora, a ove mule lako zamijene druge", zaključio je Klarić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više