Muljačić: Šestorica Hrvata iz BiH u pritvoru ICTY-a dobro

ŠESTORICA optuženih Hrvata iz BiH, koji su se u ponedjeljak dobrovoljno predali Haškom sudu (ICTY), dobrog su zdravstvenog stanja i zadovoljni su uvjetima u pritvoru, izjavio je u srijedu pomoćnik hrvatske ministrice pravosuđa Jakša Muljačić nakon posjeta haškom pritvoru u Scheveningenu.

"Svi se zdravstveno dobro osjećaju i zadovoljni su tretmanom", rekao je Muljačić, koji je ministarstvu zadužen za suradnju s ICTY-em, nakon posjeta pritvoru gdje je razgovarao s Jadrankom Prlićem, Berislavom Pušićem i generalom Slobodanom Praljkom.

S ostalom trojicom optuženih - Brunom Stojićem, Valentinom Ćorićem i generalom Milivojem Petkovićem - nije se susreo jer je u tijeku njihov premještaj unutar pritvora, dodao je.

Berislav Pušić, koji je prošloga tjedna operirao kralješnicu, dobit će poseban medicinski tretman i od ponedjeljka kreće na fizikalnu terapiju, rekao je Muljačić koji je o uvjetima smještaja optuženih Hrvata iz BiH razgovarao i s upraviteljem pritvora.

Među onima koji su danas obuhvaćeni "internim premještajem" je i general Petković, koji je prvotno smješten u komfornu ćeliju s dvije kupaonice, koju je ranije koristila Biljana Plavšić. Tijekom prvog pojavljivanja pred sudom u utorak on je najotvorenije izrazio zadovoljstvo smještajem.

Šestorica političkih i vojnih dužnosnika Hrvata iz BiH optuženi su u 26 točaka za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene protiv bosanskih Muslimana i drugih nehrvata na području nekadašnje Herceg-Bosne početkom 90-ih.

U utorak su se izjasnili da se ne osjećaju krivima prema optužnici, koja je podignuta 4. ožujka ove godine nakon sedmogodišnje istrage ICTY-a.

Na upit o generalima Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, koji su se 11. ožujka dobrovoljno predali ICTY-u, a sada čekaju odluku sudskog vijeća o njihovu zahtjevu za privremeno puštanje na slobodu, Muljačić ja kazao kako je u pritvoru čuo da su i oni jako dobro i da je s njima sve u redu.

"Očekujemo odluku sudskog vijeća koje u ovome trenutku još nema", rekao je odgovarajući na pitanje o izgledima da vijeće donese odluku do kraja tjedna.

Kada je riječ o privremenom puštanju iz pritvora šestorice Hrvata iz BiH, Muljačić je ocijenio da će do podnošenje tog zahtjeva "morati proteći neko vrijeme dok istražitelji s njima ne obave razgovore jer s velikom većinom ti razgovori nisu obavljeni" u istražnoj fazi postupka.

Hrvatska Vlada već je dala pisana jamstva potrebna za njihovo puštanje na slobodu, a kada odvjetnici podnesu zahtjev, ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt sprema je na ročistu za njih iznijeti i usmena jamstva, dodao je Muljačić.

Šestoricu optuženih u srijedu su u pritvoru posjetili i njihovi odvjetnici, koji su kazali da su počeli pripremati obranu, te da kroz nekoliko dana očekuju da im Tajništvo ICTY-a potvrdi status branitelja, nakon čega će moći preuzimati dokazne materijale optužbe.

Željko Olujić, odvjetnik bivšeg ministra obrane Herceg-Bosne Brune Stojića, ocijenio je da je optužnica "zbog hiperambicioznosti i glomaznosti šupljikava", te kako je tužiteljstvo pribjeglo konstrukciji "udruženog zločinačkog pothvata" kako bi isključilo mogućnost da optuženi dokazuju svoju nevinost, "pobijajući uzročno-posljedičnu vezu imeđu dužnosti koje su obnašali u odnosu na vrijeme izvršenja kaznenih djela".

Također je izrazio uvjerenje da će hrvatska Vlada oformiti tim stručnjaka koji se biti velika pomoć i podrška obrani šestorice optuženih. Dodao je kako je Stojić u dobroj psihofizičkoj kondiciji.

Odvjetnik Krešimir Krsnik rekao je da se njegov klijent Slobodan Praljak "uvijek drži isto, dostojanstveno i časno i da ga ove privremene nedaće ne mogu u ničemu poremetiti".

Pritvorenu šestoricu posjetili su i drugi odvjetnici, a u pritvoru je bio i predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Šimun Šito Ćorić koji je posjetio brata Valentina, bivšeg zapovjednika Vojne policije HVO-a.

Pročitajte više