Muljaža: Dubrovačka bolnica bez novca od humanitarnog meča Ivanišević-McEnroe

"DUBROVAČKA bolnica do sada još nije primila ni jednu uplatu od humanitarnog meča Gorana Ivaniševića i Johna McEnroea koji je održan na prostoru ispred Kneževa dvora još 8. srpnja", potvrdio je za Index prvi čovjek dubrovačke bolnice Branko Bazdan. Kako saznajemo, organizatori su u posljednji trenutak odustali od uplate novca kojeg, čini se, i - nema.

Podsjetimo, središte Dubrovnika bilo je domaćin ekshibicije u kojoj su igrale dvije velike legende svjetskog tenisa, Goran Ivanišević i Amerikanac John McEnroe, a sav prihod s ovog meča, navodno je bilo prikupljeno oko milijun kuna, trebao je ići u humanitarne svrhe. Na temelju tih izjava napravljen je i troškovnik za obnovu dječjeg odjela Dubrovačke bolnice vrijedan 800 tisuća kuna, no organizatori danas priznaju da imaju tek 300-tinjak tisuća, ali ni to nije uplaćeno.

Na kraju ispada da je sve bilo lijepo zamišljeno, ali krajnji cilj nije ostvaren. Organizatori projekta koji je nazvan ‘Let’s DU it’ najavili su da će u roku od 30 dana od održavanja meča, podnijeti izvješće o troškovima manifestacije. Krajnji rok bio je 8. kolovoza no to nisu uradili. Štoviše u razgovoru za Index organizatori kažu da će to možda napraviti do kraja godine.

Tek jutros obaviješteni o radovima

"Tek smo jutros iz Libertasa, udruge građana, dobili usmenu informaciju kako oni zapravo neće uplatiti novac već će organizirati tvrtku koja će obaviti građevinske radove na odjelu dječje bolnice Dubrovnik, no to još treba vidjeti. Prema troškovniku koji imamo još od prije, radovi bi bili u vrijednosti od oko 800.000 kuna", rekao je Bazdan na kraju za Index dodajući kako dubrovačka bolnica prihvaća svaku pomoć u cilju podizanja kvalitete rada bolnice.

Teniski dvoboj organizirala je udruga građana Libertas, koja već šest godina zaredom organizira i Libertas film festival u Dubrovniku, kao i turistička agencija Exclusive Croatia i Grad Dubrovnik. Organizatorica Mia Pećina iz udruge građana Liberstas, prije nego što se javila na telefonski poziv Indexa, odaslala je posebno priopćenje svim redakcijama koje je drukčije od onog što nam je rekao direktor dubrovačke bolnice Bazdan.

Daleko ispod milijuna

"Troškovi organizacije bili su minimalni jer su se i Goran i John odrekli svojih honorara, a i tvrtke Alfa plan i Concept 90, pa je sve bilo moguće organizirati za nešto više od milijun kuna. Realni trošak organizacije ovakvog spektakla u centru starog grada iznosio bi blizu 5 milijuna kuna, pa smo jako zahvalni i Goranu i Johnu na njihovom prilogu, kao i sponzorima koji su donirali rad svojih tvrtki. Minimalna zarada od prodanih karata je 320.000 kn pa će se sigurno izvršiti radovi barem u toj vrijednosti, a naravno još očekujemo i donacije koje nisu pristigle, vrlo vjerojatno zbog godišnjih odmora, a i prošlo je svega 6 tjedana od samog projekta pa im opraštamo za sada", stoji u posebnom priopćenju u kojem se dodaje da je početak radova morao pričekati mali pad temperatura kako bi se djeci na odjelu mogla i dalje pružiti adekvatna njega i kako bi se radovi napravili što bezbolnije za sve pacijente. 

"I organizatori se nadaju da će radovi biti gotovi na vrijeme i najkasnije do kraja godine objavit će potpunu bilancu troškova organizacije, donacija i troškova izvršenih radova", stoji na kraju priopćenja koje potpisuje Marija Markotić iz Predikata.

Pećina nam se javila nakon što je pustila priopćenje te smo zatražili pojašnjenje cijelog slučaja. Tvrdi da Bazdan ne može biti iznenađen jer se "čuju svaki tjedan" te je od početka bilo govora da će dio biti uplaćen u novcu, a dio u građevinskim radovima.

Uplata možda danas, možda sutra

"Prva uplata novca ipak će biti danas ili sutra, i to posredstvom jedne donacije iz inozemstva", kaže Pećina dodajući kako je zapravo normalno da nije ništa uplaćeno jer je trebalo prvo podmiriti sve troškove meča. Također, kaže kako neke uplate kasne.

"Mi smo zapravo dogovorili da će donacija zapravo biti rad građevinskih tvrtki koje će odraditi posao, a ovih dana ćemo i odabrati tko će to biti", kaže Pećina zaključivši kako iza nje dosad stoji veliki rad koji je uvijek bio transparentan. Na izravan upit kako je nakon meča moglo biti objavljeno da je skupljeno milijun kuna, a danas se govori o 300-tinjak tisuća, Pećina kaže: "U to smo računali i donacije građevinskih tvrtki koje bi odradile posao, kao i neke donacije koje do sada još nisu stigle na naš račun".

Pročitajte više