MULTINACIONALNE SNAGE: O MIKULIĆU SAMO SLUŽBENIM KANALIMA

Multinacionalne snage u Iraku ne mogu razgovarati o statusu konkretnih pritvorenika pa tako ni hrvatskog vozača kamiona Damira Mikulića osim kroz službene kanale, rekao je u petak iz Bagdada za Hinu glasnogovornik multinacionalnih snaga u Iraku za operacije pritvaranja pukovnik Barry Johnson.

Johnson je kazao da je politika multinacionalnih snaga da ne govore o statusu pritvorenika osim kroz službene kanale zbog čega ne može odgovoriti ni na pitanje o statusu Damira Mikulića.

Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je u petak da je Mikulić živ i zdrav i da je već trideset dana pritvoren u Iraku u logoru Bucca u kojem američke snage drže pritvorene strance, neiračane.

Veleposlanstvo je priopćilo da će Mikulićev slučaj biti ubrzan te da ga trenutačno razmatra službeno tijelo sastavljeno od Iračana i državljana drugih zemalja, koji nisu pripadnici američke vojske.

Johnson je, govoreći općenito o procesuiranju pritvorenika, rekao da ovo tijelo, Revizijsko vijeće (Review Board), unutar 60 dana treba donijeti preporuku da li pritvorenik treba biti procesuiran pred iračkim sudom ukoliko predstavlja sigurnosnu prijetnju, ili oslobođen ako utvrdi da ne predstavlja.

On je kazao da konačnu odluku o tome na preporuku Vijeća donosi zapovjednik multinacionalnih snaga za operacije pritvaranja.

Prema priopćenju američkog veleposlanstva Mikulić je pritvoren zato što je "navodno prikupljao podatke o vozilima i osobne podatke preko granice onoga što se smatra normalnim interesom turista".

Johnson je odbio odgovoriti na pitanje da li je Mikulić formalno optužen i da li je eventualno imao kontakt s odvjetnikom ili pravnim savjetnikom.

On je kazao kako su svi pritvorenici registrirani kod Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC).

Na pitanje da li ICRC ima pristup pritvorenicima uključujući hrvatskog vozača Mikulića, Johnson je odgovorio: "Međunarodni odbor Crvenog križa ima puni pristup svim pritvorenicima, uključujući tom".

On je također rekao da pritvorenike redovito posjećuju predstavnici iračkog ministarstva ljudskih prava i da se mogu žaliti na svoj status Revizijskom vijeću.

Glasnovornik State Departmenta Steve Pike je za sve upite o pritvorenom Mikuliću uputio na američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Na pitanje Hine koje se pravo primjenjuje u Iraku u ovakvim slučajevima, Pike je rekao da pitanja prava koje se primjenjuje u Iraku treba uputiti iračkim vlastima, a ne State Departmentu.

(Hina) xsl ysd

Pročitajte više