Mungosi u štrajku: Razminiranje nije tržišna utakmica

"RAZMINIRANJEM u Hrvatskoj drma tržišna utakmica u kojoj je glavni prioritet novac. Bitno je 'razminirati' što više kvadrata i  ostvariti što veću zaradu. Tu zaradu moguće je ostvariti na  'sumnjivim' područjima s malo ili gotovo bez mina. Stvarno minama zagađena područja u komercijalnom razminiranju uz ovako nisku cijenu kvadrata nisu nikome interesantna", poručili su danas pirotehničari Mungosa koji prosvjeduju zatvoreni u prostorijama Uprave u Mandlovoj ulici u Zagrebu.

Kako navode, očigledan primjer nebrige vidljiv je u mjestu Mošćenica nedaleko od Siska gdje ljudi u smjenama čuvaju svoju djecu. Ondje je od rata do danas stradalo 12 ljudi. Kako kažu pirotehničari, nitko se ne želi uhvatiti stvarnih problema, već u tržišnoj utakmici uzimaju se područja koja je su površinom veća, a manje su minski sumnjiva. Prema Mungosima, izlaz iz problema je jednostavan i to osnivanjem posebnog tijela.

Kraće i kvalitetnije

"Državna agenciju za razminiranje koja bi se van pravila tržišne utakmice bavila razminiranjem i takvih područja. Sigurni smo da bi takvim načinom razminiranje Hrvatske trajalo kraće i bilo kudikamo kvalitetnije na dobrobit svih građana Republike Hrvatske", stoji u priopćenju Mungosa.

Podsjetimo, djelatnici Mungosa koji rade na čišćenju minsko sumnjivih površina na području Vukovara posljednju plaću su dobili za ožujak, ona za travanj i svibanj im nije isplaćena, dok im se duguje i dio plaća za prošlu godinu.

Oni traže isplatu svojih plaća, a kako su rekli proteklih dana tvrtka je "do jučer" raspolagala s dva i pol milijuna kuna, koje su bile dovoljne za isplatu travanjskih plaća, no navodno je uprava  na čelu s Milkovićem novac usmjerila na druge, nepoznate, račune. Mungosi traže i da se razriješi članove Uprave njihove tvrtke, na čelu s direktorom Dubravkom Milkovićem.

I.Ć.
Foto: Radio Vukovar

Pročitajte više