Munjevita reakcija Putina: Ruski avioni razvaljuju uporišta terorista u Raqqi

Screenshot: YouTube

SVEGA nekoliko sati nakon što je Vladimiru Putinu predočeno izvješće u kojem stoji da je rušenje ruskog aviona iznad Sinaja djelo terorista, uslijedio je žestok odgovor.

> Ruski avion srušili teroristi, uhićenja u Egiptu, Putin sprema osvetu: "Naći ću vas, gdje god bili"

> Nemilosrdna osveta za pokolj: Francuzi cijelu noć bombardirali glavni grad ISIS-a

U tijeku su žestoki zračni napadi ruskih snaga na Raqqu, grad na sjeveru Sirije nad kojim su kontrolu preuzeli džihadisti Islamske države i koji se smatra njihovim "glavnim gradom".

"U ovom trenutku ruske snage izvode žestoke zračne napade u Raqqi, što pokazuje da i oni postaju svjesni koliku prijetnju predstavlja Islamska država", kazao je visoki francuski dužnosnik za Reuters.

Podsjetimo, Putin je najavio osvetu teroristima ISIS-a za rušenje ruskog aviona, u kojem je poginulo 224 putnika i članova posade. U Egiptu su uhićene dvije osobe za koje se sumnja da su teroristima pomogle postaviti bombu u avion.

Aktivisti na društvenim mrežama potvrđuju informacije o novim zračnim napadima u Raqqi.

Francusko zrakoplovstvo također je bombardiralo uporište IS-a u Raki, na sjeveru Sirije, u noći s ponedjeljka na utorak, uništivši zapovjedni centar i centar za obuku, objavilo je francusko ministarstvo obrane.

Lov na teroriste diljem svijeta


Putin je, jezikom koji je podsjećao na govor koji je održao uoči napada na Čečeniju koji ga je učvrstio na vlasti prije 15 godina, naredio tajnim službama da pronađu odgovorne za obaranje ruskog zrakoplova.

Pozvao se na rusko pravo na obranu po povelji UN-a. "Svatko tko pokuša pomoći tim krimnalcima mora znati da će također snositi posljedice", rekao je.

FSB je kasnije priopćio da je Rusija spremna ponuditi 50 milijuna dolara nagrade u zamjenu za informacije koje bi dovele do identifikacije "terorista" odgovornih za pad ruskog putničkog zrakoplova na egipatskom Sinaju.

"FSB se obraća ruskoj i međunarodnoj zajednici da joj pomognu u identifikaciji terorista. Nagrada od 50 milijuna dolara isplatit će se za informacije koje bi pomogle u privođenju tih kriminalaca", priopćio je FSB na svojoj Internet stranici.

Egipatske vlasti uhitile su u međuvremenu dvije osobe zaposlene u zračnoj luci Šarm el-Šeik u vezi s rušenjem ruskog putničkog zrakoplova.

Rusija izvijestila SAD da počinje koristiti krstareće projektile u Siriji

Rusija planira u utorak izvesti veliki broj napada u Siriji i uoči bombardiranja izvijestila je Washington da će koristiti strateške bombardere i krstareće rakete s brodova, objavio je američki vojni dužnosnik.

Moskva je o tome izvijestila SAD sukladno sporazumu s Washingtonu o zračnim protokolima, dodao je.

Neimenovani dužnosnik istaknuo je da SAD nije u koordinaciji s Rusijom i da ruski napadi nisu doveli do otkazivanja bilo kakvih aktivnosti koalicije.
 

Pročitajte više