Munjiza: Kod nas je litra ulja 17,18 kuna. Cijena možda poraste, u Europi je 3-5 eura

Screenshot: HRT

INFLACIJA je u travnju dosegnula rekordnih 9,4 posto. Gdje je tome kraj? Kako preživjeti dramatično poskupljenje hrane? Koliko će rasti kamatne stope, a posredno i rate kredita? Hoće li s novim udarom krize padati napuhane cijene stanova? Što će se dugoročno događati s cijenom goriva? Koliki su dugovi države i što donosi rebalans proračuna? O tome se govorilo u emisiji Otvoreno na HRT-u večeras.

Baksa: Građani su dužni sve više

Sarajko Baksa iz Udruge Blokirani kazao je u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" kako je najveći broj blokiranih građana bio 2018. godine i to njih 350 tisuća.

Danas se broj smanjio, trenutno je blokirano 238 tisuća hrvatskih građana. No, vrlo je znakovito, da je to za 0.9 posto manje nego li u ožujku, ali je to povećanje za 0.2 u odnosu na travanj 2021. godine.

"Ono što je pri tome bitno, to je i iznos koji blokirani građani duguju. U ovom trenutku oni duguju 18,6 milijardi kuna. Ako to gledamo u kontekstu prošlog mjeseca, to je povećanje za 2.1 posto. Ali na godišnjoj razini to je 2.8 posto", dodao je.

Poručio je kako se očekuje da će se dugovanje građana od 18,6 milijardi kuna povećati na jesen na dvadeset, možda čak i na trideset milijardi.

Naglasio je da će Ovršni zakon napraviti rasulo u hrvatskom društvu.

Munjiza: Trgovcima trenutna situacija uopće ne odgovara

Direktor trgovačkog lanca Drago Munjiza naglasio je kako su prometi u trgovinama dobri.

"Prosječna količina po grupi proizvoda se smanjila u prodaji od deset do dvanaest posto. Ako možemo reći da je razlika jedan do dva posto odličan rezultat, onda je to tako. Međutim to je jedan normalan rast koji svaki trgovac, svako poduzeće, svaki poduzetnik očekuje da raste barem jedan do dva posto.

Znači, naizgled neke stvari se prodaju više u financijskom smislu zbog inflacije, ali prodaju se manje količine, istaknuo je.

Rekao je da trgovcima trenutna situacija uopće ne odgovara.

Munjiza je kazao kako se cijena ulja kreće između 17 i 18 kuna po litri. No, cijena ulja u Europi je skuplja, između tri i pet eura.

Poručio je kako je moguće da će cijena ulja u Hrvatskoj biti i viša.  

Čuraj: Hrvatska ne može zabraniti izvoz žitarica i uljarica

Državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj poručio je da je Hrvatska kupila četiri milijuna litara ulja.

Naglasio je kako hrvatska Vlada želi da građani ne osjete veliki cjenovni skok, što se tiče cijene ulja, niti želi da dođe do nestašice tog proizvoda.

Srbija je zabranila izvoz žitarice i uljarica. Hrvatska to ne može učiniti, jer postoji slobodno tržište na razini Europske unije.

"Mi ne možemo zabraniti izvoz u druge europske zemlje, ali možemo intervenirati", poručio je.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više