MUP: KRIVOTVORENE NOVČANICE POJAVILE SE U JUŽNOJ DALMACIJI

Krivotvorene novčanice od 100 kuna, o čijem je otkrivanju danas izvijestila Hrvatska narodna banka, pojavile su se u posljednjih nekoliko mjeseci, najčešće na području južne Dalmacije, potvrdila je večeras glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova Zinka Bardić.

´Riječ je o manjim količinama krivotvorenih novčanica od 100 kuna, a do sada ih je u optjecaj stavljeno oko 200´, kazala je Bardić u izjavi za Hinu.

Dodala je da su lažne novčanice najčešće stavljane u optjecaj u kioscima, trgovinama, ugostiteljskim objektima, kao i na ostalim prodajnim mjestima.

´Vezano uz pojavu krivotvorenih novčanica od 100 kuna provedeno je nekoliko kriminalističkih obrada, a protiv osoba za koje se pretpostavlja da su novčanice krivotvorile i stavljale ih u optjecaj policija je podnijela kaznene prijave´, rekla je Bardić, ne precizirajući koliko je osoba prijavljeno.

U otkrivanju i suzbijanju krivotvorenja novca i njegova stavljanja u optjecaj policija stalno surađuje s HNB-om, rekla je Bardić.

Po podacima MUP-a, krivotvorene se novčanice u Hrvatskoj pojavljuju povremeno. Povećanje tog oblika kriminala svake se godine bilježi u vrijeme turističke sezone, a policija zaplijeni podjednako krivotvorenih deviza i kuna. Većina je krivotvorina kompjutorske izrade.

Hrvatska narodna banka obavijestila je danas da su se u optjecaju pojavile krivotvorine novčanica od 100 kuna s otisnutim datumom izdanja 31. listopada 1993.

Otkrivene krivotvorine nose oznake serija A i C, a činjenica da je pri izradi korištena tiskarska tehnologija upućuje na moguću izradu većih količina krivotvorenih novčanica, upozorava HNB.

Krivotvorine je moguće relativno lako uočiti i prepoznati po izrazitom površinskom sjaju crteža koji stvara dojam da je novčanica premazana sjajnim lakom. Na mjestima presavijanja dolazi do oštećenja sjajne površine, a na mjestu vodenog znaka vide se žućkaste konture portreta Ivana Mažuranića, koje se razlikuju od portreta na originalnoj novčanici.

Na krivotvorenim novčanicama boje su nešto tamnije od originalnih, crteži su mutniji, dok je mikrotekst teško čitljiv, navodi HNB.

Pročitajte više